SUMNJIVA namera Prištine da formira ZSO

Autor: Tanjug

Vesti

21.05.2018

07:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograd je izrazio sumnju u iskrene namere Prištine da formira ZSO.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zajednica srpskih opština

To je izjavio za današnje "Večernje novosti" ministar lokalne samouprave u privremenim institucijama u Prištini, Ivan Todosijević.

On je napomenuo da mu, iako je resorni ministar, briselski dogovori ne ostavljaju prostora da insistira da vidi tekst statuta pre nego što on bude predstavljen u dijalogu na visokom nivou.

Na pitanje u kom momentu bi kosovske institucije trebalo da prilagode svoje zakonodavstvo, kako bi ZSO mogla da se formira, Todosijević kaže:

- Prilagođavanje pravnih okvira radi primene Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa trebalo je da počne pre pet godina, odmah po njegovom zaključivanju. I bez nacrta statuta ZSO Priština je trebalo da utvrdi koje je propise potrebno menjati. Umesto da bude konstruktivna, odlučila je da blokira proces stavljanjem teksta sporazuma o ZSO pred Ustavni sud.

Upitan da li je rad na statutu farsa, jer potpredsednik kosovske vlade Enver Hodžaj smatra da ZSO treba da bude u paketu sa učlanjenjem tzv. Kosova u UN, Todosijević kaže da u ovoj fazi ni kosovski predsednik Hašim Tači, ni Hodžaj nemaju ingerencija, jer nisu predviđene sporazumima na koje se oslanja osnivanje SZO.

U vezi s tim, on je ukazao da je nalog za aktiviranje Upravljačkog tima za izradu statuta ZSO dala EU.

Upitan da li veruje da će Priština ispoštovati dogovor po kome ZSO treba da ima pun nadzor u pet oblasti, Todosijević kaže da bi "jedna mlada administracija trebalo da stvara primere pozitivne prakse koja se, između ostalog, uspostavlja poštovanjem međunarodnih obaveza".

- Umesto toga, ušla je u ciklus kršenja sporazuma i datih reči. Moja očekivanja su zato, pre svega, okrenuta ka EU, kao garantu sprovođenja dogovorenog - rekao je Todosijević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (38)

Loading
Jasna

21.05.2018 08:30

Sa njima se nikada nece moci ni postici neki veci dogovor, vec se vide problemi unapred...

Mili

21.05.2018 08:34

Njima ne treba verovati.

Darko

21.05.2018 08:34

Srbija je do sada ucinila sve da se postignu dogovori dok druga strana okrece glavu na sve!

ana

21.05.2018 08:41

Ne verujem ja u njihove dobre namere.