VUČIĆ DOMINIRAO, RAMA BESAN, TAČIJU SE SMEJALI: Evo šta se dešavala iza kulisa Samita u Sofiji

Autor: R. I. - G. M.

Vesti

18.05.2018

18:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je na Samitu EU - zapadni Balkan u glavnom gradu Bugarske predstavljena na najbolji mogući način, dok je najveći gubitnik Edi Rama, ocenjuju mediji u regionu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Angela Merkel i Aleksandar Vučić

O značaju koji je naša zemlja dobila od evropskih zvaničnika govorila je i premijerka Ana Brnabić. Ona je u prvi plan istakla ne samo to što su Srbija i Crna Gora pomenute kao najozbiljniji kandidati za EU već i činjenicu da je prvo izlaganje na samitu imao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tek posle njega prisutnima su se obratili nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron...

- Samo to govori koliko je značaja poklonjeno Srbiji - ocenila je Brnabićeva i dodala da je albanski premijer Edi Rama bio vidno nezadovoljan rezultatima.

Da je tako, otvoreno je priznao i sam Rama.

- Za mene je ovo bio težak dan jer Albanija nije dobila potvrdu datuma za početak pregovora za članstvo u EU, ali je za region važno da napreduje ka EU i da se izbegne zamor od strpljenja - poručio je Rama uz opasku da se nada da će doći trenutak kada će konačno stupiti u brak sa onima koji su rekli da žele zajednicu s njima.

S druge strane, predstavnici privremenih kosovskih institucija Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Bedžet Pacoli poslužili su najviše za podsmeh jer su bili jedina delegacija koja je na skup došla odvojeno, u dve kolone, kako su to napisali mediji - Hašim Tači sam, a Haradinaj i Pacoli zajedno. Tokom samita oni jedva da su među sobom prozborili poneku reč.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da je učešće Vučića bilo neophodno da bi se poslala jasna poruka o stavu Srbije po pitanju EU i statusa Kosova.

- Važno je boriti se i biti spreman da dosledno zastupaš interese zemlje - napominje naš sagovornik. M. 

Ofanziva predsednika: Za četiri dana šest intervjua
- El Pais (17. maj)
- Rajniše post (17. maj)
- Juronjuz (15. maj)
- Fajnenšel tajms (15. maj)
- TV Klan Kosova (14. maj)
- AFP (14. maj)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (91)

Loading
mina

18.05.2018 18:36

Lep pvod da nacija bude ponosna na svog predsednika i Srbiju

Ana

18.05.2018 18:40

Prisustvo našeg predsednika je pokazalo koja zemlja je lider na Balkanu.

Taza

18.05.2018 18:41

Vučić je dobar gost.

kontesanera

18.05.2018 18:41

Očigledno je da Srbija dobija sve važniju ulogu u regionu.