DOKLE VIŠE! Tereza Mej nam ponovo zapretila: HITNO ISTERATI RUSE IZ SRBIJE!

Autor:

Vesti

18.05.2018

17:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika Britanija možda formalno izlazi iz okrilja EU, ali se njen imperijalistički stav po pitanju Balkana i Srbije ne menja: hitno treba na svaki način zaustaviti ruski uticaj na zapadnom Balkanu (čitajte Srbiji).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tereza Mej trenira strogoću

Ovu brutalnu poruku uputila je predsednica britanske vlade Tereza Mej, koja se sastala sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim. Tom prilikom jasno je stavila do znanja da Britanci ne nameravaju u skorije vreme da se povuku sa Balkana.

POJAČANA RETORIKA

Njen stav je izričit - ruski uticaj je "maligni", a Moskva i Vladimir Putin su neprijatelji celog zapadnog sveta.

Milivojević: Britanci su uvek gledali na Srbiju kao produženu ruku ruskih interesa i tako će i ubuduće delovati

- Rusija pokušava da utiče, kako na evropske zemlje, tako i na zemlje zapadnog Balkana, preko zloupotreba informacija, sajber napadima i propagandom. Važno je da se udružimo protiv Rusije. Podrška Makedonije i drugih zemalja je od velikog značaja za nas - rekla je Mejova i dodala da će upravo zbog toga na samitu sa balkanskim zemljama u Londonu u junu glavna tema biti bezbednost u regionu i ruski uticaj na njega.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zoran Zaev

Poznavaoce geopolitičkih prilika na Balkanu ovo ne čudi, s obzirom na to da Britanci nikada zaista i nisu odlazili sa ovih prostora te da su uvek prvi na braniku odbrane američkih interesa. Tako Srbiji drže lekcije o vladavini prava, kritikuju nas zbog saradnje sa Putinom i traže da Rusiji uvedemo sankcije, pozivaju na zatvaranje humanitarnog centra u Nišu, popreko gledaju na odnose Beograda i Banjaluke i sprovode snažan pritisak da se stavi pečat na kosovsku nezavisnost.

Njihova agresija na Srbiju dodatno je pojačana zaoštravanjem odnosa sa Rusijom u slučaju napada na ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju, a ne treba zaboraviti ni da je njihovo angažovanje inspirisano jednom od vodećih uloga u NATO.

Cvijanović: Nema tu pridruženja EU, cilj je samo da se eliminiše Rusija

Osim Rusije, trn u oku Britancima je i prisustvo Kine, Turske, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

PONAVLJA SE ISTORIJA

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Srpski telegraf ocenjuje da je Tereza Mej poručila da će britanska politika na Balkanu ostati neizmenjena, odnosno, da će biti dominantno antiruska.

- Na neki način ponavlja se istorija još iz 19. veka, rešavanja istočnog pitanja i početka 20. veka, Prvog svetskog rata, kada je britansku politiku na Balkanu obeležio antiruski pristup. U tom smislu, Britanci su oduvek gledali na Srbiju kao produženu ruku ruskih interesa i tako će i ubuduće delovati - zaključuje Milivojević.

Željko Cvijanović, urednik Novog standarda ima slično viđenje:

- London samo malo iskrenije govori o tome šta je bila poenta i ovog sastanka u Sofiji. Cela priča o pridruženju zapadnog Balkana EU, tu nema pridruženja, već pokušaja da se eliminiše Rusija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marija

18.05.2018 18:18

Konacno jedan racionalan clanak. Ovo i jeste sustina odnosa koji citav zapad ima prema Srbiji. Britanci su patoloski opsednuti Rusima i prica o nasem navodnom pridruzivanju EU sluzi samo za ucenjivanje - da nas odvoji od Rusije i da nas natera da priznamo Kosovo, koje je (kao i Albanija 1912.) konstruisano kako bi oslabilo Srbiju. Srbija mora ovo da shvati, a ne da gaji lazne nade po pitanju EU.