HAN: Dogovor pišu Beograd i Priština

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

16.05.2018

09:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komesar za pregovore o proširenju Johanes Han kaže da dugoročno rešenje za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine podrazumeva održivo i realistično rešenje zasnovano na međunarodnom pravu.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Johanes Han, komesar za pregovore o proširenju

- Sledeći korak je podizanje normalizacija na sveobuhvatni nivo, a na dvema stranama je da uz pomoć Federike Mogerini definišu sadržaj pravno obavezujućeg sporazuma - kaže Han u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug.

Komesar Han je u razgovoru za Tanjug ocenio da je dosadašnji tok dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje visoke predstavnice EU Federike Mogerini doveo do značajne normalzacije odnosa dve strane.

- Predsednici Hašim Tači i Aleksandar Vučić su u julu 2017. godine kroz dijalog kome posreduje visoka predstavnica Federika Mogerini počeli rad na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa u formi pravno obavezujućeg sporazuma. Tokom godina dijalog je doveo do značajne normalizacije odnose između Beograda i Prištine, a sledeći korak je da se ta normalizacija dovde na sveobuhvatni nivo. Na dvema stranama je da uz pomoć Federike Mogerini definišu sadržaj tog pravno obavezujućeg sporazuma - objašava Johanes Han.

Han ponavlja da će od sveobuhvatne normalizacije odnosa dobrobit imati i Beograd i Priština i da će to biti od vitalnog interesa za nastavak njihovog evropskog puta. Komesar za pregovore o pristupanju je povodom medijskih spekulacija da je u rešavanju kosovskog pitanja ”u igri” i moguća zamena teritorija ocenio da ne veruje da strane u dijalogu žele da o svojoj pregovaračkoj strategiji diskutuju preko medija.

- Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kome posreduje EU za cilj ima pormociju održive saradnje između dve strane, pomoć u ostvarenju napretka na putu ka EU i poboljšanje života ljudi. To je ono što se računa. Dugoročno rešenje podrazumeva održivo i realistično rešenje zasnovano na međunarodnom pravu - zaključio je komesar Han.

Neposredno pred odlazak u Sofiju komesar Han je u izjavi za Tanjug najavio da će tokom samita Evropska komisija predstaviti obiman finansijski paket koji će podržati ključne projekte u oblasti povezivanja na Zapadnom Balkanu, ojačati regionalnu saradnju i pomoći da se Zapadni Balkna još čvrše veže za EU. 


Kada je o sličnostima i razlikama između Solunskog i Sofijskog samita reč, komesar za pregovore o proširenju naglašava da je ”jasna paralela to što će se lideri zemlja članica EU sastati sa svojim kolegama sa Zapadnog Balkna i naglasiti posvećenost EU partnerima u regionu”.

- Što se razlika tiče, samit u Sofiji će jasan fokus imati na projektima od zajedničkog interesa u oblastima bezbednosti i povezivanja. Nadam se da će samit ostaviti istorijski trag pokazujući pojačani angažman EU u regionu. Isto tako očekujem da će zemlje Zapadnog Balkana iskoristiti istorijsku priliku i trenutak stvoren novom Strategijom o Zapadnom Balkanu i isporučiti reforme neophodne za integraciju regiona u Evropu - kaže Han.
RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

Pored mnogih komentara da samit u Sofiji neće pružiti direktnu podršku procesu proširenja EU, kao i da novi nacrt budžeta EU do 2027. godine nije predvideo novac za eventualne buduće članice, komesar Han za Tanjug kaže da ”porširenje ostaje ključuno u odnosima EU prema Zapadnom Balkanu” i da se to reflektuje i kroz Stregiju proirenja i novi budžet EU.

- Kao prvo predložena nova konstrukcija diplomatskih instrumenta EU fokusira se na prioritete što uključuje i Zapadni Balkan i povećava fondove za taj region. Istovremeno član 19 predloženog budžeta crno na belo kaže da će biti prerađen ukoliko dođe do prijema novih članica. Tačno to se dogodilo i kada je Hrvatska 2013. godine ušla u EU - zaključio je komesar Han.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading