VUČIĆ: NIJEDAN ALEKSANDAR NIJE PREŽIVEO NA VLASTI

Autor: ft.com, Republika

Vesti

15.05.2018

08:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na portalu "Fajnenšl tajmsa" našao se tekst posvećen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću: "Predsednik sada vidi članstvo u EU kao katalizator za ekonomske reforme".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Intervju sa Aleksandrom Vučićem

Kako pišu autori članka, sa mesta na kojem su radili intervju sa Aleksandrom Vučićem, sa balkona predsedničke kancelarije u Beogradu, na zemlju su bačeni ubijeni srpski kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga, u vojnom udaru 1903. godine.

- Nema tog Aleksandra koji je preživeo na vlasti - tihim glasom je počeo intervju za "Fajnenšl tajms" predsednik Vučić.

Njegove reči su snažan podsetnik za situacije sa kojom se suočava dok kreće put ekonomske reforme, političke stabilizacije i potencijalnog članstva u Evropskoj uniji.

Portal podseća na Vučićevu, kako kažu, nacionalističku prošlost u Srpskoj radikalnoj stranci, ali navodi i 2008. kao godinu u kojoj se s grupom kolega rastao od Vojislava Šešelja, lidera radikala, osnivajući Srpsku naprednu stranku. U njoj danas zagovara članstvo u EU, kao katalizator za promene, "dokaz da je Srbija izašla iz noćne more Miloševićevih godina, NATO bombardovanja, hiperinflacije i obesnih gospodara rata".

Međutim, da bi se Srbija kvalifikova za članstvo u EU, Vučić bi morao da reši status Kosova. "Problem" je tu što većina Srba Kosovo smatra srcem nacije i Srbi ostaju nepokolebljivi po tom pitanju - napisao je "Fajnenšl tajms".

- Opsednut sam Kosovom - priznao je Vučić i nastavio - Bez rešenja pitanja Kosova, sve što sam postigao do sada ne bi bilo toliko važno. Prva kriza bi nas ubila.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Merkelova pohvalila politiku srpskog predsednika

Merkelova veruje u Vučićevu politiku

Pojedini svetski lideri, pogotovu nemačka kancelarka Angela Merkel, duboko veruje u Vučićevu politiku po pitanju Kosova i članstva u EU. Srbija bi ove godine mogla dobro da se pokaže u odlučujućem testu za ulazak u EU, na samitu balkanskih lidera u Sofiji. Pa, kako je planirano, da dobije članstvo do 2025. godine.

Međutim, cinici smatraju da se Vučić poigrava, i da će Evropa da mu ugodi u interestu regionalne bezbednosti. Ali, imati 55 odsto glasova na predsedničkim izborima - to može samo "gospodar političke arene", što Vučić nesumnjivo jeste.

Neki povlače paralelu između srpskog predsednika i Viktora Orbana, mađarskog predsednika, koji se pridržavao pravila EU, samo kako bi mogao da, kada dobije članstvo, napadne Uniju iznutra.

Kako pišu autori članka, Vučić je odgovorio da je "sličnost među njima dvojicom 99 odsto s*anje".

RepublikaFoto: pixabay.com
IT sektor u Srbiji cveta

IT sektor - svetla tačka Srbije

Pišući o privredi, kao najsvetliju tačku u srpskoj ekonomiji "Fajnenšl tajms" navodi IT sektor, koji je u porastu od 30 odsto svake godine. Naravno, to zahteva mnogo više edukacije za mlade, kao i novih radnih mesta.

Takođe, strani investitori su u potrazi za dobrim prilikama u Srbiji. Uloženo je u Smederevsku železaru, i tako spaseno na hiljade radnih mesta, a postoji i značajano interesovanje stranih investitora za ulaganje u rudna bogatstva u Srbiji.

Trenutna zabrinjavajuća brojka koja pogađa državu je odlazak mladih iz zemlje - njih 30.000 svake godine napusti Srbiju. 

Najveći pritisak je pitanje Kosova

Zvaničnici EU žele da Vučić započne pregovore sa kosovskim liderima.  Problem za Vučića tu predstavlja i stav Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja je izrazito protiv priznavanja nezavisnosti Kosova. Međutim, "Fajnenšl tajms" tu vidi "prisilu" protiv sveštenstva kao kec u rukavu vlasti. Naime, prošlog marta uhapšeni su jedan sveštenik i profesor veronauke obučen kao žensko za 27 kilograma marihuane. Ova slika poslala je, prema autorima teksta, jasnu poruku: Budite protiv nas - i diskreditovaćemo vas. 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Aleksandar Vulin otvoreno su podržali ideju o podeli Kosova. To bi značilo da se Srbiji vrati severni deo Kosova, na kojem živi veći deo srpskog naroda na KiM. Međutim, to ni izbliza nije početna tačka za progovore što se tiče zapadnih zemalja, jer se plaše da bi tom podelom bilo otvorena Pandorina kutija za granične probleme u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (59)

Loading
Tanja

15.05.2018 08:27

Ako neko moze da resi pitanje Kosova onda je to Vucic,ako on ne uspe onda niko nema sanse.

albert kami

15.05.2018 12:55

@Tanja - Apsolutno verujem u sve ovo sto predsednik radi jer vidim da daje sve od sebe da uradi najbolju mogucu stvar za Srbiju.

Aca

15.05.2018 08:48

Kada bi resili problem oko Kosova, veliki kamen bi nam pao sa grbace.

robinhude84

15.05.2018 08:59

Najveci problem Srbije je Kosovo!