Šef UNMIK-a OTKRIO šta je POREMETILO odnos Beograda i Prištine

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

14.05.2018

16:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef UNMIK-a Zahir Tanin izjavio je danas da su "rastuće političke temperature" opet napravile prepreke za dijalog Beograda i Prištine, ali je istakao da je potrebna politička volja obe strane, ali i šire regionalno angažovanje i novi fokus EU, kako bi se taj proces nastavio.

RepublikaFoto: Tanjug/O. STEVANOVIĆ
Zahir Tanini sa Dačićem

- Nema druge mogućnosti koja bi funkcionisala - rekao je Tanin, u obraćanju na početku redovne, tromesečne sednice Saveta bezbednosti UN u Njujorku posvećene Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, šire regionalno angažovanje i obnovljeni fokus EU na Beograd i Prištinu predstavljaju jedinstvenu mogućnost da se izađe iz ćorsokaka u odnosima između dve strane, uz konkretne promene u stavovima vlada Beograda i Prištine.

- Međutim, da bi se to dogodilo postoji jasna potreba za liderstvom kako bi se uhvatili u koštac sa izazovima, čak i uz kratkoročne političke troškove - upozorio je Tanin.

Kako je istakao, predstojeći samit EU i Zapadnog Balkana u Sofiji i sastanak u okviru Berlinskog procesa u julu mogli bi da pomognu da se "izvuče obostrana korist iz nove posvećenosti u okviru regionalnog angažovanja".

Šef UNMIK- a je ukazao da je hapšenje Marka Ðurića, glavnog pregovarača Beograda u dijalogu, poremetilo atmosferu u odnosima Beograda i Prištine


Tanin podseća da je Ðurić uhapšen kada je ušao na sever Kosova, protiv mišljenja kosovskih vlasti, a tada su, naveo je, korišćeni suzavac i fizička sila, dok je više ljudi povređeno uključujući i ministra u vladi Kosova, kao i novinare.

- Ðurić je potom teatralno i potpuno neadekvatno razvlačen po ulicama Prištine pre nego što su ga proterali sa Kosova - rekao je Tanin, napomenuvši da su kosovski Srbi, inače uznemireni zbog nerešenog ubistva Olivera Ivanovića, posle incidenta sa Ðurićem postali još više uznemireni.

Posle tog incidenta su, podsetio je Tanin, politički zvaničnici eskalirali retoriku što je unazadilo trud da se nastavi dijalog, dok je poslanička grupa kosovskih Srba saopštila da se povlači iz vlade i iznela nameru da jednostrano formira Zajednicu srpskih opština s rokom do 20. aprila, što je kasnije pomereno. 


- Koji god da su faktori izazvali niz uzajamnih tenzija, čini se da su rezultati doveli skoro do pada vlada na KiM, a situacija se smirila zahvaljajući intenzivnim naporima uz podršku spoljnih faktora - rekao je Tanin.

On je pozdravio ratifikovanje sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom u kosovskoj skupštini, kao i usvajanje novog nacrta kosovskog Krivičnog zakonika, ali je istovremeno ponovio potrebu za jačanjem ljudskih prava i vladavine prava na Kosovu.


Naglasio je da su pravne institucije na KiM i dalje u fokusu internih i eksternih faktora, kao i zaštita kulturne baštine.

Tanin se osvrnuo i na, kako je rekao, plonodnose razgovore tokom nedavnog foruma koji su UN organizovale u Ljubljani, a u cilju izgradnje poverenja na Kosovu. 

- Potrebno je eliminisati predrasude. Motivisani predstavnici svih delova društva razgovarali su o raznim pozitivnim merama. Pozvao sam sve lidere da organizuju budućnost, a ne da žale za prošlošću. Potrebno je veće saosećanje i razumevanje za promovisanje razumevanja da bi se išlo napred - zaključio je Tanin. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.