NATO U ŽESTOKOJ PANICI: Sprečiti Srbiju da kupi Pancir S1 i Uragan!

Autor:

Vesti

14.05.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NATO će svim sredstvima pokušati da spreči Srbiju u kupovini ruskih raketnih sistema "Pancir" i "Uragan smerč", o čemu su nedavno u Moskvi razgovarali predsednici dveju zemalja Aleksandar Vučić i Vladimir Putin.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
PRLJAVA KAMPANJA Čelnik NATO Jens Stoltenberg

Ova poruka Srbiji je preneta preko diplomatskih kanala, a istovetna informacija stigla je i do ruskih vlasti. Razlog je, kako se objašnjava, jednostavan: ukoliko bi se Srbija naoružala sistemima koji su svoju efikasnost nedvosmisleno pokazali tokom ratnih dejstava u Siriji, bila bi, bez ikakve dileme, najmoćnija vojna sila na Balkanu. To, naravno, stratezi NATO, pre svega oni u Vašingtonu, nikako ne bi voleli, posebno u svetlu planova koje imaju za disciplinovanje Srba ukoliko ne prihvatimo potpunu kapitulaciju na Kosovu.

- Crvena lampica u Alijansi upalila se onog trenutka kada je objavljeno da će Vučić biti specijalni Putinov gost na velikoj vojnoj paradi u Moskvi. Pa još kada je srpski predsednik nakon toga pred novinarima rekao, i to sigurno ne slučajno, da mu je ruski šef države sugerisao na koje oružje da obrati pažnju, u NATO su razradili plan kako da spreče eventualnu isporuku dva raketna sistema - otkriva naš dobro obavešteni sagovornik iz diplomatskih krugova.

Bečić: Ekonomski i vojni napredak Srbije postao im je trn u oku

OTKLANJANJE PRETNJE

Procena ljudi koji odlučuju u Vašingtonu i sedištu NATO je da bi pritisci na Beograd bili mnogo manje delotvorni ukoliko bismo posedovali moćno i moderno naoružanje koje može da dejstvuje protiv ciljeva na zemlji i u vazduhu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić potvrđuje naša saznanja.

- I SAD, ali i mnogima u regionu smeta ubrzani rast Srbije i to što naša država obnavlja vojne resurse. To počinje da im biva trn u oku. Oni žele da kao i ranije imaju presudan uticaj i ne dozvole nam da vodimo svoju politiku i budemo vojni i ekonomski lideri u regionu - napominje Bečić.

Karan: Svako naše vojno jačanje čini nas otpornijim na pretnje i ucene

Ljuban Karan, potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penziji, napominje da Amerikancima, imajući u vidu da vode ratove iz vazduha, posebno smeta nabavka PVO sistema proverenih na ratištu u Siriji:

- U tom svetlu treba videti i dogovor Zemalja Kvinte u Vašingtonu, koji podrazumeva nastavak pritisaka, pretnji, ucena... Svako naše vojno jačanje remeti te planove. S druge strane, Amerika je za vreme nekih bivših vlada uradila mnogo na tome da našu vojsku potpuno oslabi i razoruža.

Milica Đurđević: Prvi put posle reformi koje su uništile našu vojsku imamo priliku da poboljšamo bezbednosne potencijale

SAMO JEDAN IZBOR

Ni za Milicu Đurđević, članicu Predsedništva pokreta Zavetnici, ovo nije iznenađenje.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

- Nakon 5. oktobra SAD i uopšte zapadni politički centri u Srbiju su poslali Amadea Votkinsa kao navodnog reformatora naše vojske sa jedinim ciljem da degradira oružane snage Srbije, oslanjajući se na tadašnje političke vlastodršce. Sada, prvi put posle tih reformi, koje su uništile našu vojsku, imamo priliku da poboljšamo bezbednosne potencijale i da ih unapredimo oslanjajući se na Rusiju. Razumljivo je da to nailazi na brutalnu reakciju NATO i SAD - kaže Đurđevićeva.

Naša sagovornica ističe da Srbija zato mora da insistira na daljem unapređivanju bezbednosnih potencijala:

- To je jedini način da sačuvamo mir i stabilnost, bez toga smo laka meta i zemlja u koju oni mogu slobodno da pobodu svoje zastave.

"Pancir S"
- Hibridni protivavionski sistem
- Osnova PVO u desetak država sveta, uključujući Rusiju i Kinu
- Nazivaju ga ubica apača (helikopteri) i aviona A-10
- Razvijen 1989. i od tada stalno usavršavan
- Novi hibridni sistem uključuje protivavionske projektile i protivavionske topove, stvoren je kako bi se pružila direktna podrška trupama na terenu, ali i PVO sistemima velikog dometa, kao što su S-300 i S-400
- Ruska armija ovaj sistem je rasporedila u Siriji kao direktnu zaštitu svojih snaga
- Upotrebljavan i tokom sukoba u Ukrajini
- Čine ga 12 projektila 57E6 ili 9M335 i dva automatska topa kalibra 30 milimetara koji ispaljuju do 2.500 granata u minuti
- Može da napadne do četiri cilja istovremeno
- Domet od 1,2 do 20 kilometara
- U naoružanju armija Alžira, Irana, Iraka, Jordana, Omana, Rusije, Sirije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Vijetnama...
"Uragan smerč"
- Višecevni raketni bacač
- Jedan od najefikasnijih raketnih bacača u svetu
- Ispaljuje 12 raketa kalibra 300 milimetara sa maksimalnim dometom od 90 kilometara
- Osim Rusije, nalazi se u naoružanju dvadesetak armija u svetu, uključujući Alžir, Jermeniju, Siriju, Kinu, Venecuelu, Kuvajt, Pakistan, Indiju
- Može biti montiran na dva tipa vozila, ruski MZKT MAZ-543 i češku tatru, koji mogu da razviju maksimalnu brzinu od 60 kilometara na čas
- U Siriji snage Bašara el Asada su ga izuzetno uspešno koristile u akcijama oko Hame
- Koristi sedam različitih projektila, uključujući kasetne protivpešadijske i protivtenkovske mine, visokoeksplozivne protivtenkovske bojeve glave, parčadne i termobarične bojeve glave

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (86)

Loading
Brana

14.05.2018 09:09

И треба да су у паници тек ћемо да купујемо руско наоружање.

Petar986

14.05.2018 09:10

Nato tu su pravi teroristi, toliko stete i zla su nam naneli!

Maja

14.05.2018 09:12

Oni su sebi baš previše dali za pravo!

Sima

14.05.2018 09:13

Srbija nikada nije bila agresor, nema mesta panici.