RUSI NAM NUDE SAVEZ, EU BI DA SPUSTI RAMPU

Autor:

Vesti

13.05.2018

18:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pregovori Saveta Evroazijske unije (EAU) sa Srbijom o potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini počinju sutra u Sočiju na samitu ove organizacije koja okuplja pet zemalja. Ipak, čak i ako ti pregovori budu uspešno okončani, veliko je pitanje da li bismo sporazum i realizovali s obzirom na to da ruski mediji pišu da u Evropskoj uniji nimalo blagonaklono ne gledaju na mogućnost da srpska privreda bez carina zakorači na ogromno tržište.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Putin i Lukašenko

Pomenutim sporazumom Srbija bi proširila trgovinu bez barijera sa Belorusijom, Kazahstanom, Kirgizijom i Jermenijom, koje su, uz Rusiju, članice EAU. Još je značajnije i što EAU pregovara o trgovini bez ograničenja sa Indijom i Kinom, pa postoji mogućnost da bi naše povlastice važile i za te prostore.

Ozbiljna kočnica, međutim, biće Brisel, koji konstantno pritiska Srbiju da se pridruži uvođenju sankcija Rusiji i najavljuje ukidanje našeg sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom i pre završetka pristupnih pregovora između Srbije i EU.

Komentarišući očekivane pritiske Brisela, karijerni diplomata Zoran Milivojević kaže za Srpski telegraf da za to nema objektivnih razloga, ali da se može smatrati otvorenim pritiskom EU ako do toga dođe.

Kovačević: Ovaj sporazum bi imao poseban značaj i držao bi našu ekonomiju na kursu stalnog rasta

- Trgovina sa Evroazijskom unijom je na liniji našeg interesa jer su sve to prijateljske zemlje. Od EU ne krijemo dobre odnose sa Rusijom, koje ćemo produbljivati ovakvim ugovorima. Međutim, ako zbog Rusije dođe do uslovljavanja našeg priključenja EU, jasni razlozi za to moraju da nam se predoče. Ja ih ne vidim, međutim, politika EU je promenljiva i, kad je reč o nama, ona može biti ucenjivačka - objašnjava Milivojević.

Pokretanje ovih pregovora ekonomista Miladin Kovačević smatra odličnim, a prema njegovom viđenju, eventualni uslovi EU došli bi tek po ulasku Srbije u tu zajednicu:

- Naravno da su nama od koristi svi sporazumi o slobodnoj trgovini, a ovaj bi imao poseban značaj. To uopšte nije malo tržište i dogovor bi našu ekonomiju držao na kursu stalnog rasta. Do ulaska u EU nismo uslovljeni nijednim posebnim režimom trgovine, ali po ulasku očekujem konstantne pritiske, posebno oko politike uvoza. 

O Evroazijskoj uniji (EAU)
- Zajednica država sa političkom, ekonomskom, vojnom, carinskom i humanitarnom saradnjom
- Članice su Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan
- Uspostavljena 1. januara 2015. pod zvaničnim imenom Evroazijski ekonomski savez

- Ideja o formiranju zajednice država slične EU izneo je u javnost tadašnji premijer Rusije Vladimir Putin oktobra 2011.

- Formiranje prvi put predložio predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev još 1994.
- Tržište EAU broji 181 milion stanovnika
- Zajedničko tržište sa Kinom i Indijom obuhvatalo bi dve milijarde i 830 miliona ljudi

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading