VUČIĆ: DRHTAO SAM SLUŠAJUĆI "BOŽE PRAVDE"

Autor: M. M. LESKOVAC - G. MITROVIĆ

Vesti

10.05.2018

05:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj osećaj je teško opisati. Nekada čovek ne može da pronađe dovoljno dobrih reči kada ima tu čast da stoji uz predsednika Putina i drhti slušajući svoju himnu "Bože pravde"... Tim rečima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče iskazao ponos i zadovoljstvo što je s ruskim predsednikom položio vence na spomenik junacima iz Drugog svetskog rata i zatim s njim bio na Paradi pobede.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić rame uz rame sa Vladimirom Putinom

Koliko je poštovanje ukazano Srbiji i srpskom predsedniku, najbolje pokazuje to da je Vučić, uz izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, bio jedini Putinov gost na paradi.

- To pokazuje kolika je naša bliskost ne samo u prošlosti već i saradnji u budućnosti. Bio sam srećan što sam našu malu zemlju mogao da predstavljam i budem uvažen na veličanstven način u Moskvi i Rusiji. Kada čujete srpsku himnu na polaganju venaca, a stojite pored Putina i Netanjahua, onda je to osećaj koji mali broj ljudi u svetu može da opiše - rekao je predsednik Vučić.

Jugoslavija se po broju žrtava u Drugom svetskom ratu nalazi odmah ispod SSSR. Tada smo izgubili više od 1.700.000 vojnika i civila. Predsednik Vučić podsetio je da je srpski narod dao nemerljiv doprinos u borbi protiv najveće pošasti 20. veka i da ta borba treba da bude poruka za budućnost.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Moramo da govorimo o tome ne samo zbog predaka već, pre svega, naših potomaka koji moraju da nauče da postoje vrednosti koje su iznad svih drugih, a to su sloboda i ljubav prema otadžbini. Mislim da i danas i po odnosu koji ruski domaćini imaju prema svojim veteranima koji su oslobađali celu Evropu možete da vidite kako se grade buduće generacije i njihov odnos prema takvom zlu kakav je fašizam, ali i odnosu u prema sopstvenoj otadžbini - zaključio je Vučić.

Zlim jezicima zapušena usta

Danima su se zli jezici u Srbiji sladili navodnom opomenom koju je Vučić dobio od Putina, koji ga nije pozvao u Moskvu na inauguraciju i veliku paradu. Ispostavilo se, međutim, da je istina drugačija. Fotografije na kojima srpski predsednik šeta tik uz Vladimira Putina, sedi uz njega na paradi i svečanom ručku opovrgle su sve zlurade komentare.

Od Staljingrada do srpske granice

Vučić je naročito bio iznenađen kada su tokom svečanog ručka za njegov sto doveli dvojicu ruskih veterana, koji su svoje vojevanje u Drugom svetskom ratu završili na granicama Srbije i Jugoslavije.
- Veoma su bili srećni. Čim su ušli u salu, pitali su: "Gde je taj predsednik Srbije." Anegdota je zainteresovala i Putina, pa je rekao: "Da li je moguće da ste počeli u Staljingradu i onda završili tu negde na granicama Srbije i Jugoslavije" - ispričao je Vučić.

Koju rusku muziku vole Srbi?

Na svečanom ručku, kako je preneo srpski predsednik, Putin se naročito interesovao koje su pesme iz Rusije popularne u Srbiji. Šaljivo je ispitao i samog Vučića, koji je priznao da je reči nekih pesama znao, dok tekstove nekih drugih, za koje Rusi smatraju da su popularnije, nije znao.

MEDIJI O PARADI U MOSKVI

ZAPAD

Štampa sa zapada se očekivano najviše bavila moćnim naoružanjem koje je predstavljeno na paradi, pa tako Gardijan u prvi plan ističe nove ruske rakete i letelice koje Dejli mejl naziva nepobedivim oružjem. Britanski Independent očaran je uranom 9, kog je predstavio kao spoj robota i tenka u jednom oklopnom vozilu.

RUSIJA

Ruski mediji su se do detalja bavili ovim izuzetnim događajem za njihovu zemlju i čitav antifašistički svet. Tako je Kremlj na svom zvaničnom Tviter nalogu objavio fotografije sa parade, kao i ceremonije polaganja venaca na kojima se vidi kako predsednik Srbije sedi, odnosno stoji ili korača sa Putinove desne strane, a Netanjahu sa leve.

- Pošto su vojnici predsedničkog puka položili vence u ime lidera tri zemlje na večni plamen, Putin je namestio trake sa natpisima na ruskom, engleskom i srpskom jeziku - prenela je kao udarnu vest agencija Tas, a preuzeli Izvestija, Sputnjik, Raša Tudej...

HRVATSKA

Hrvati su uz novo oružje u prvi plan stavili i prisustvo Aleksandra Vučića. U tekstovima koji se dive demonstraciji ruske vojne moći hrvatski portali Index, 24sata, Jutarnji i Večernji bavili su i time gde je predsednik Srbije sedeo tokom ceremonije, kako je koračao uz Putina i ponosno nosio fotografiju svog dede tokom šetnje kroz Moskvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (82)

Loading
Anci

10.05.2018 06:40

Pa ko se ne bi nejezio kad cuje kao nasa himna odjekuje Rusijom...

nikola

10.05.2018 07:20

@Anci - Dragi i postovani nas Predsednice, niste samo Vi drhtali za vreme dok ste slusali nasu himnu. Diljem ove nam,lepe, Srbije mnogo je rodoljuba i zajubljenika u nasu Vladu, Srbiju i Rusiju. Neka vecno zivi prijateljstvo dva bratska naroda - ruskog i srpskog.

delije1389

10.05.2018 07:26

@Anci - Dajeko preko Rusije se cula nasa himna a mi samo hocemo Boze pravde.

albert kami

10.05.2018 08:53

@Anci - zaista smo bili maksimalno ispoštovani i uvazeni kao drzava.