KO JE PREDSEDNIK KOSOVSKE SKUPŠTINE: UBICA SRBA KRVAVIH RUKU DO LAKTOVA

Autor: Republika

Vesti

03.05.2018

21:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za četvrt veka Kadri Veselji (51), zvani Ljulji, prešao je put od polaznika terorističkih kampova u Albaniji i Švajcarskoj i aktivnog teroriste, preko šefa Tačijeve ilegalne kosovske bezbednosne službe, do predsednika kosovske Skupštine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Koljači Srba: Kadri Veselji (levo) sa Ramušem Haradinajem (desno)

Javnost u Srbiji za Veseljija zna tek nekoliko godina od kada se aktivno uključio u politički život pokrajine. Kadri Veselji godinama je bio na čelu Tačijeve ilegalne bezbednosne službe ŠIK zbog čega je i sam morao da bude u ilegali. Informacije govore da je Veselji, uz Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, poslednjih 25 godina jedna od najmoćnijih figura na Kosovu i Metohiji.

Ko je čovek kojeg je predsednik Srbije Aleksandar Vučić označio kao "pravog gospodara Kosova"? S kojim pravom preti Srbiji "da ne pokušava da se vrati na Kosovo, jer se nećemo zaustaviti do Niša"? Kojim se nelegalnim poslovima bavio i bavi? Sa kojim je kriminalcima šurovao? Zašto se sumnja da je radio za srpsku Državnu bezbednost? Konačno, odakle crpi moć i zašto međunarodna zajednica ostaje gluva posle imenovanja čoveka krvavih ruku na čelo kosovskog parlamenta? 

Veselji se 1990. godine priključio ilegalnoj terorističkoj organizaciji "Narodni pokret Republike Kosovo" (NPRK). Bio je zadužen za nabavku oružja i druge vojne opreme za izvršenje diverzantsko-terorističkih akcija na Kosovu i Metohiji.

RepublikaFoto: youtube.com/Ermal Mamaqi
Kadri Veselji

- Cilj NPRK je bio otcepljenje od Srbije i stvaranje samostalne Republike Kosovo. NPRK je zastupala radikalne metode, a Veselji se bavio nabavkom oružja i naoružavanja za oružanu pobunu - otkriva jedan od izvora za blic.rs. koji je želeo da ostane anoniman.

Raif Ćelja, jedan od lidera NPRK, bio je nezadovoljan radom ove organizacije, zbog čega je napušta i osniva Narodni pokret za oslobođenje Kosova (NPOK) koji je po svojim aktivnostima bio još radikalniji, a Veselji mu se priključuje. Veselji je organizator i direktni izvršilac više terorističkih napada na pripadnike MUP-a i Vojske Jugoslavije na KiM.

Zajedno sa Hašimom Tačijem i Azemom Suljom, Kadrija Veseljija su srpske službe označile kao glavnog aktera terorističkog napada na policijsku patrolu u Glogovcu u kojem su poginula dvojica policajaca, a više njih ranjeno. Ipak, aktuelni predsednik skupštine nikada za ovaj gnusni zločin nije odgovarao.

- Neposredno pred napad, Veselji je od Avdijua Ramadana i Raifa Ćelje preuzeo tri automatske puške i 90 metaka - pokazuju podaci.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ubica Srba

Ramadan i Ćelja su ubrzo nakon napada uhapšeni, dok Veselji, da bi izbegao hapšenje, beži u Albaniju.

Veselji je bio prijatelj sa poznatim albanskim teroristima, braćom Ademom i Hamzom Jašarijem, sve do njihove likvidacije. Braća Jašari pružala su mu utočište nakon izvršenih terorističkih napada, a omogućili su mu i bezbedan prelazak granice i odlazak u Albaniju.

Jedno vreme Veselji je proveo u Nemačkoj, gde su mu živela braća Bedžet i Basri, pokušavao je da dobije politički azil i da tamo ostane, ali ga tamošnje vlasti odbijaju. Tokom boravka u Nemačkoj aktivno se uključio u neprijateljsku propagandu protiv SRJ i Srbije, zajedno sa bratom od strica Sabitom. Organizovao je više demonstracija, među kojima su i one u Bonu.

Nakon višegodišnjih robija na koje su osuđeni njegovi saradnici Ramadan i Ćelja, Veselji prolongira povratak na Kosovo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading