MINISTRI DOBILI NOVE INSTRUKCIJE: Sa strancima posebnu pažnju posvetiti Kosovu

Autor: Tanjug

Vesti

27.04.2018

22:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski ministri dobili su instrukcije da prilikom svakog susreta sa svojim kolegama iz inostranstva posebnu pažnju u razgovorima posvete problemu Kosova i Metohije.

RepublikaFoto: Tanjug/Tanja Valić
Foto: Ilustracija

Kako pišu Novosti, to se posebno odnosi na sastanke sa zvaničnicima onih zemalja, za koje se pretpostavlja da bi mogle da povuku priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. 

Većina članova Vlade Srbije i do sada je aktivno branila pozicije Beograda širom sveta kada je reč o KiM, ali "Novosti" navode da je dogovor da se akcija pojača, posebno jer Priština, zajedno s svojim zaštitnicima, izdvaja značajna sredstva za lobiranje.

Srbija, ukazuje list, trenutno nema ugovore ni sa jednom lobističkom agencijom, koja bi zastupala naše interese u vezi sa južnom pokrajinom, ali da ta opcija u budućnosti nije isključena. 

List ukazuje da je šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da 173 zemlje imaju potpisane lobiostičke ugovore sa američkim agencijama i ocenio da je očigledno da moderan svet funkcioniše na taj način. 

- Vi jedino morate da učinite transparentnim način na koji se to radi i mislim da mi treba da lobiramo za naše interese tamo gde se donose odluke - rekao je Dačić. 

Novosti navode, pozivajući se na podatke iz SAD, da je Vlada Srbije od 2006. do 2008. godine platila ukupno 800.000 dolara agenciji "Barbur, Grifit i Rodžers". 


Dačić je u četvrtak rekao da je Vlada Srbije 2008. godine potpisala ugovor sa "Grupom 30 strateških tačaka", sa mesečnom isplatom od 42.000 američkih dolara. 

Naveo je da je 2011. tadašnji ministar Vuk Jeremić potpisao ugovor o lobiranju sa "Podesta grupom" za 100.000 dolara mesečno, na osnovu odluke Vlade. 

- Govorim o zvaničnim ugovorima koji su potpisani. Prvoj agenciji je isplaćeno 1,4 miliona dolara, a Podesta grupi 900.000 dolara - rekao je Dačić.

Ministar je, međutim, ukazao da je "Podesta" samo nekoliko meseci kasnije sklopila ugiovor s Prištinom po kojem je trebalo da direktno radi protiv interesa Srbije, dodaju "Novosti".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading