DOSAD NEPOZNATI DETALJI IZ ŽIVOTA UBIJENOG PREMIJERA: Đinđić bio sa Slobom na Gazimestanu

Autor:

Vesti

26.04.2018

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljuti protivnici na istom mitingu! Premijer Zoran Đinđić prisustvovao je čuvenom govoru bivšeg predsednika Slobodana Miloševića na Gazimestanu. Ovo je otkrila Goranka Matić, čuveni srpski fotograf, koja je priredila izložbu fotografija koje je za života uslikao pokojni premijer koji se amaterski bavio fotografijom.

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANTONIĆ
Zoran Đinđić

Matićeva je za Nedeljnik ispričala da je, pripremajući se za izložbu, među Zoranovim albumima pronašla fotografije nastale 28. juna 1989. na kojima je uslikao Ružicu i pozadinu kolona naroda na čuvenom Vidovdanskom mitingu, koji je održan prilikom proslave 600 godina od Kosovske bitke.

SLIKA GA ODALA

Šta je Đinđić radio na mitingu svog najvećeg budućeg oponenta, nije poznato ni njegovim najbližim saradnicima. Kosta Čavoški, s kojim je te godine obnovio Demokratsku stranku, kaže da nije čuo za to, ali i ističe da to nije nimalo neobično.

- Prvi put čujemo tako nešto. Možda je on i bio, ali ja to ne bih znao. Možda je pozvao sve ljude iz opozicije da prisustvuju u tom svojstvu, mene nije zvao. Znam da je Mićunović išao na Kosovo i da se hvalio kako ga narod lepo prihvata, možda je i Đinđić tako išao - kaže Čavoški.

On ističe da ga ne čudi ako je nekadašnji lider DS tamo prisustvovao kao publika jer je bilo toliko ljudi.

- Začudio bih se da je bio na tribini. Uostalom, to je bilo pre obnavljanja DS. On je stvoren krajem 1989, a ovo je bilo u junu - napominje Čavoški.

S druge strane, Branislav Lečić, ministar kulture u Đinđićevoj vladi i njegov dugogodišnji saradnik, iznenađen je njegovim prisustvom na mitingu.

- Sumnjam da je tako nešto moguće. Zoran bi to bar negde pomenuo. Ne verujem da je ta informacija tačna, ne znam ni koji bi motiv imao da se tamo pojavi - kaže Lečić.

VRATIO SE IZ NEMAČKE

Te godine Đinđić se u Jugoslaviju vratio iz Nemačke, gde je otišao nakon što su ga komunističke vlasti osudile zbog pokušaja organizovanja nezavisnog političkog pokreta jugoslovenskih studenata. Godinu dana kasnije zvanično je ušao u politiku i postao predsednik IO DS.

O okolnostima u kojima je slika nastala pitali smo i suprugu premijera Ružicu Đinđić, ali nam do zaključenja nije odgovorila.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading