"Nema razvoja regiona bez saobraćajne povezanosti"

Autor: Tanjug

Vesti

26.04.2018

10:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zorana Mihajlović otvorila je regionalnu konferenciju "Transport i energetika - povezivanje ZB i EU" i poručila da nema razvoja regiona bez saobraćajne i energetske povezanosti između zemalja Zapadnog Balkana.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Zorana Mihajlović

- Mislim da ukoliko ne budemo zajednički radili na povezivanju, transportnom i energetskom, ne možemo očekivati ni onaj zajednički imenilac kojem svi težimo, a to je životni standard - kazala je Mihajlović na konferenciji u organizaciji Ambasade Bugarske u Beogradu, povodom predsedavanja te zemlje Savetom EU.

Dodala je da nije jednostavno ni jednoj zemlji Zapadnog Balkana kada se gleda na sve ono što su zemlje u prošlosti prošle, ali i gledajući na sadašnjost i sve tenzije koje postoje između samih zemalja.

- Ali, to ne znači da ne možemo zajedno da radimo i čini mi se da u ovih prethodnih nekoliko godina, od kada je pokrenuta inicijativa za ujedinjenje i povezivanje Zapadnog Balkana, smo pokazali da je to mogće - navela je.

Zahvalila je Bugarskoj, koja je sve vreme svog predsedavanja Savetom EU radila zajedno sa Srbijom, na tome kako da se bliže povežu dve zemlje.


- Nije tu u pitanju samo fizičko spajanje zemalja, već i uklanjanje mnogih nefizičkih barijera i mislim da je to važno za ekonomiju i razvoj. Ali, ono što je osnova svega jeste stabilnost, pre svega politička, politička stabilnost svake zemlje, zajednička stabilnost Zapadnog Balkana, a samim tim sve ide boljim tokom - istakla je Mihajlović.

Govoreći o projektima između Srbije i Bugarske, Mihajlović je istakla da su dva najznačajnija gasovod Niš - Dimitrovgrad i elektrifikacija i rekonstrukcija pruge Niš - Dimitrovgrad.


Ambasador Bugarske Ratko Vlajkov, inače inicijator današnjeg skupa, istakao je da je ta konferencija jedan deo napora bugarskog predsedavanja Savetom EU da Srbija i ostale zemlje Zapadnog Balkana postanu deo EU.

Cilj konferencije je da se u konstruktivnoj razmeni mišljenja izgradi bolje i naprednije poslovno okruženje u regionu Zapadnog Balkana i Evropi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading