Norvežanin BULAZNI: Ne čudite se što Haradinaj pola Srbije naziva "istočnim Kosovom"

Autor: alo.rs, Republika

Vesti

25.04.2018

07:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Arne Sanes Bjornstad, ambasador Norveške u Srbiji, izjavio je da je svojatanje Preševa od strane Albanaca isto što i svojatanje Kosova od strane Srba!

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Arne Sanes Bjornstad

- Oni koji govore o Kosovu kao o integralnom delu Srbije, kao i o tome da deo sporazuma o normalizaciji treba da sadrži i "regulisanje" granica, ne bi trebalo da se iznenađuju kada drugi delove Srbije nazivaju "istočnim Kosovom" - kazao je on u jednom intervjuu komentarišući reči Ramuša Haradinaja, koji je Preševo i Bujanovac nazvao "istočnim Kosovom".

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, oštro je reagovao na tu izjavu navodeći da Bjornstad očigledno ne zna šta priča. Drecun je istakao i da norveški ambasador ovakvim pristupom može trajno narušiti srpsko-norveške odnose.

Norveška je, podsećanja radi, ozvaničila priznanje nezavisnosti Kosova u martu 2008. godine.

 - Ja veću glupost nisam čuo! On bi kao ambasador trebalo malo bolje da poznaje Srbiju. Došao je da bude ambasador u zemlji koja je članica UN i čije granice nisu kod Preševa i Bujanovca, nego s Albanijom! On treba da poštuje tu zemlju i njen integritet i suverenitet, a ne da svojim izjavama na najgrublji način narušava integritet Srbije. On time ne doprinosi razvoju srpsko-norveških odnosa, naprotiv, žestoko ih unazađuje, a to nije posao ambasadora. Izašao je iz okvira svog mandata. Pokazao je da nije nimalo prijateljski nastrojen prema Srbiji, a treba da gradi prijateljske odnose između naše dve zemlje - kaže Drecun za Alo.

Diplomata Zoran Milivojević za naš list ističe da je ovakav stav ambasadora poprilično iznenađujući i nimalo dobar u ovom trenutku.

- To je dosta tvrd stav, moram da priznam. Malo je neobično da norveški ambasador kaže tako nešto. On često komentariše i stvari koje se tiču Evropske unije, iako oni nisu zemlja članica Unije, tako da je to malo neobično, stav je na liniji da se prizna realnost Kosova i čudno je kada to kaže ambasador Norveške, nama inače prijateljske zemlje. Ovakvo insistiranje u situaciji kada je potrebno da se o svemu razmišlja hladne glave, kada treba vršiti pritisak na prištinsku stranu da se nastavi dijalog, kada je kompromis suština srpskog stava, kada Srbija neće da pristane da sve izgubi, nije dobro - komentariše Milivojević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (24)

Loading
Tijana

25.04.2018 07:51

Ne treba obracati paznju na Haradinajeve gluposti,radi to namerno da bi isprovocirao Srbiju.

Gordana

25.04.2018 07:54

Mislim da ovaj Norvezanin nije u vinklu,sto bi rekli...Drugim recima nije u temi,ne zna sta prica.

eva

25.04.2018 07:55

pa naravno haradinaj zeli sve za sebe

Una

25.04.2018 07:57

Haradinaj skuplja jeftine politicke pojene i provocira,i nista vise od toga.