Formiranje vojske Kosova u suprotnosti sa rezolucijom 1244

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

24.04.2018

08:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić pozvao je Srbe na KiM da ne pristupaju ilegalnoj vojsci Kosova i podsetio da je po krivičnom zakonu Srbije stupanje u ilegalne, strane oružane formacije protivzakonito i kažnjivo sa do deset godina zatvora.

RepublikaFoto: Tanjug
Marko Đurić

On je naglasio da je formirnje ilegalne vojske na Kosovu u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 , Kumanovskim sporazumom i protiv cilja srpske države - a to je dugoročna stabilnost.

Dodaje da Srpska lista koja se protivi formiranju vojske na KiM ima podrsku predsednika države Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Govoreći o prištinskoj platformi koju je predložila kosovska vlada kojim je predviđeno da razgovori u Briselu okončaju priznavanjem Kosova, Ðurić kaže da će se stav međunarodne zajednice najbolje videti ukoliko platformu usvoji prištinski parlament.


- Pristina nikada nista ne radi bez saglasnosti međunarodne zajednice. Ukoliko međunarodna zajednica želi da se platforma ne usvoji oni će svojim prijateljima i partnerima reći da to ne usvajaju u parlamentu - rekao je Ðurić za TV Prva.

Dodaje da Priština ne vidi budućnost u rešavanju odnosa na demokratičan , miran, diplomatski način i da su to pokažali u prethodnom periodu, a da je izostala reakcvija Međunarodne zajednice.

- Reakcija međunarodne zajednice nije zadovoljavajuća, ona ne ohrabruje uspeh u nastavku dijaloga - pojasnio je Ðurić.
RepublikaFoto: facebook.com/RamushHaradinajOfficial
Ramuš Haradinaj

Podseća da je Ramuš Haradinaj izjavio da Kosovo nema spoljnu politiku i da je to politika SAD-a. 


Dodaje i da je dobro što je Vojska Srbije krenula putem modernizacije i jačanja, jer je Srbiji mir najvažniji.

- Snažna vojska je čuvar mira i važno da Vojska Srbije jača. Cilj jačanja je da imamo snažniji garant mira - naglasio je on i dodao da je Misija Euleksa neuspešna na KiM jer nije stvorila uslove za vladavinu prava.

- Taj i takav Euleks doveli su ti koji kažu da bi Kosovo trebalo pustiti bez ikakvog uslova u UN - pojasnio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (30)

Loading
Jovan

24.04.2018 08:14

Sve što se trenutno dešava na KiM je u suprotnosti sa rezolucijom 1244, ali strani moćnici gaze po svim međurodnim aktima i normama, kako bi "izgurali priču" oko nezavisnog Kosova!

Zoran

24.04.2018 08:14

Vlada Kosova moze samo da masta o formiranju vojske.

poli

24.04.2018 08:25

srbija na celu sa predsednikom Aleksandrom Vucicem nikad nece dopustiti formiranje vojske Kosovo

sasa

24.04.2018 08:28

Dokle ce ovi siptari da se smeju ,skinuce im Vucic osmeh sa lica.