SRBIJA NA EU PUTU: Šta o najnovijem izveštaju EK kažu briselski političari?!

Autor: Tanjug

Vesti

17.04.2018

16:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija predstavila je novi izveštaj o napretku Srbije, a nakon toga usledile su i prve reakcije.

RepublikaFoto: Tanjug
Johanes Han

Komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han ocenio je danas da izveštaji o napretku zemalja Zapdnog Balkana u procesu proširenja pokazuju kritike, ali da su prevashodno pozitivni i optimistični za region.

- Na dobrom smo putu, ali još nismo završili posao - poručio je Han na predstavljanju izveštaja u Strazburu.

Komesar EU kaže da rezultati izneti u ovogodišnjem Paketu proširenja pokazuju da politika proširenja, iako striktna, donosi rezultate.

- Cilj ove politike je da se izveze stabilnost, a ne da se uvozi nestabilnost. I to mora biti jasno građanjima EU - poručio je Han. 

On je ocenio da je ove godine dat novi dinamizam politici proširenja, da zemlje regiona pokazuju rezultate, ali da i dalje nema mesta opuštanju. 

- Ono što je važno jeste poboljšati poslovnu i investicionu klimu i napredovati u oblasti vladavine prava. Visoka nezaposlenost među mladima zabrinjava, a mora se napredovati i na polju bolji dobrosusedskih odnosa u regionu - kaže evropski komecar.

Han ponavlja da je napredak na evrointegarcionom put zasnovan na rezultatima koje svaka od zemalja postiže i da od toga, koliko su zemlje "brze i efikasne", zavisi kako će biti nagrađene.

Johanes Han ponovo naglašava da kod reformskih procesa kvalitet ide ispred brzine.

RepublikaFoto: Promo foto
Aleksandar Vučić i Federika Mogerini

Mogerini: Pravno obavezujući sporazum

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini istakla je danas da je optimista kada je u pitanju postizanje pravnoobavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

- Čak i ako ima tenzija i problema koji se konstatno pojavljuju, možda baš zbog toga, perspektiva i mogućnost napredovanja i postizanja dogovora su tu - rekla je Mogerini u Starzburu prilikom predstavljanja izveštaja o napretku zemlja u procesu proširenja EU.

Ona je navela da snažno veruje da su rukovodstva u Beogradu i Prištini kao i narodi, svesni da je upravo ovo vreme da se krene napred odlučno, uz osećaj za kompromis i sa ciljem da se dođe do bolje situacije za Prištinu i Beograd.

- Početak izrade Statuta ZSO je pokrenut u Prištini posle isuviše mnogo vremena i to je dobra vest. Želim da pružim ohrabrenje da se ovaj posao nastavi odlučno, uz brze i dobre rezultate - poručila je Mogerini.

Prema njenim rečima, pored formiranja ZSO, postoje i delovi dogovora koje Beograd mora da primeni, kao što su energetika i most u Mitrovici, zajedničko upravljanje prelazima i priznavanje diploma.

- Ja sam od onih koji najsnažnije veruju da je moguće postizanje dogovora o normalizaciji odnosa, što ne znači da ne treba nastaviti sa primenom već postignutih sporazuma - rekla je vosoka predstavnioca EU.

- Kredibilnost nove faze dijaloga mora da bude bazirana na punoj primeni već dogovorenig teksta - kaže šefica diplomatije EU.

Fabrici: EU ostaje na strani Srbije 

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici predao je danas premijerki Srbije Ani Brnabić ižveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pristupanja i poručio da će EU ostati na strani Srbije u postizanju njenog cilja, što je u interesu obeju strnana.

Fabrici je izveštaj predao na početku sastanka koji se održao u Vladi Srbije, kojem je prisustvovala i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Fabrici je u obraćanju novinarima kazao da su glavni ciljevi godišnjeg izveštaja procena postignutih rezultata u napretku u procesu pristupanja, gde je postignut napredak, kao i gde treba postići napredak, dok je drugi cilj to da Izveštaj predstavlja podsticaj za još temeljnije reforme.

- Nadamo se da će Srbija iskoristiti ovu jedinstvenu priliku koju Strategija za Zapadni Balkan pruža - kazao je Fabrici i dodao da podstiče premijerku i celu vladu da ostanu posvećeni i ambiciozni kako bi unapredili reformsku agendu.

- Ova i sledeća godina će biti krucijalne ukoliko vaša zemlja želi da ispuni svoj cilj pristupanja EU - istakao je Fabrici.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading