SRPSKA LISTA: Očekuje se težak razgovor sa Merkelovom - ALI VUČIĆ IMA ARGUMENT U RUKAVU!

Autor: Tanjug

Vesti

13.04.2018

07:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje težak razgovor u Berlinu s nemačkom kancelarkom Angelom Markel, ali argument koji on ima u rukama je da je Beograd ispunio svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, za razliku od Prištine, koja nije formirala Zajednicu srpskih opština (ZSO), izjavio je danas poslanik i portparol Srpske liste Igor Simić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Srpska lista: beograd je ispunio svoje obaveze

- Argument koji stoji u rukama Vučića i svih nas je da, sa jedne strane, u ovom procesu imamo organe države Srbije koji su odgovorno postupili u pregovorima u Briselu i ispunili ono što je bilo do njih. S druge strane, imali smo ćutanje i nečinjenje Prištine kada je u pitanju sprovođenje onog što je najbitnije za Srbe u okviru Briselskog sporazuma, a to je Zajednica srpskih opština - rekao je Simić. 

Upitan ko su četvorica Srba koji će se nalaziti u Upravljačkom timu, koji će se baviti sastaljvanjem statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, Simoć navodi da su dva člana bila u tom timu 2013, a da se još dvoje priključilo 2016. godine. 

- To su ljudi visokog moralnog kvaliteta, koji su profesionalno opredeljeni da svoj posao urade najbolje što je moguće. Oni su, prema Briselskom sporazumu, i najodogovrniji za započinjenje procesa formiranja ZSO, ne samo pisanja statuta, već i pronalažanje prostorija i sprovođenje tehničkih aktivnosti koje će omogućiti funkcionalizaciju ZSO nakon usvanjaja statuta - rekao je on za RTS.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Igor Simić

Napomenuo je da je reč o Upravljačkom timu koji je dogovoren s Beogradom u Briselu, a ne "nekom novom timu koji je formirala kosovska vlada". 

Komentarišući rok od četiri meseca, koji je EU dala kosovskoj vladi za izradu statuta ZSO, Simić smatra da je "posle svega što se desilo teško verovati u bilo šta". 

- Ja se ipak nadam da će predsednik Vučić iskoristiti svoj potencijal i kredibilitet koji izgradio u odnosima s međunarodnim predstavnicima i da će u ovih deset dana to iskoristiti kako bi međunarodna zajednica izvršila dodatan pritisak na Prištinu da ostvari ono što je i potpisala Briselskim sporazumom. Ako se o tome bude odlučivalo samo u Prištini, mi ćemo ponovo čekati narednih pet godina, tj. možda i nećemo - rekao je Simić. 

Upitan šta će se dogoditi 20. aprila, za kada je Srpska lista najavila da će se okupiti kako bi formirala ZSO, Simoć kaže da će se taj dan "sigurno okupiti" odbornici i gradonačelnici svih deset opština sa srpskom većinom na KiM,a li da treba videti šta će se dogoditi u narednih sedam dana pre nego što se preduzmu bilo kakvi koraci.

On je dodao da Srpska lista trenutno ne razmišlja o povratku u vladajuću većinu, a da će razvoj događaja u narednom periodu odrediti njeno delovanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (68)

Loading
Rada

13.04.2018 08:05

Tezak razgovor prilikom koga ce Srbija imati priliku da kaze svoj jasan stav po pitanju KIM.

StefanBrate99

13.04.2018 08:12

Nadamo se povoljnom zavrsetku sastanka!

SAle

13.04.2018 08:13

Da Merkelova pomogne oko formiranja ZSO.

Paja

13.04.2018 08:16

Teška će se borba voditi i svaki razgovor sa stranim zvaničnicima je od koristi. Ispunili smo sve u pregovorima što je od nas traženo i postupale fer i korektno.