SEVALE VARNICE U PARLAMENTU: Martinović i Obradović o "ispumpavanju" novca iz budžeta

Autor: b92.net, Republika

Vesti

12.04.2018

16:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na sednici Skupštine Srbije o "ispumpavanju" novca iz državnog budžeta pričali su šef Poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović i šef Dveri Boško Obradović.

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ
Aleksandar Martinović

Obradović je negodovao zbog usklađivanja zakona s propisima EU, pitajući da li Srbija članica pa to mora da čini, kao i zbog velikih zajmova države kod banaka koje će građani morati da vraćaju godinama.

Ukazao je da se ne zna ko su "pod imenom i prezimenom" oni koji uzimaju proviziju prilikom dobijanja kredita, odnosno ko se "bogati na našem uzimanju zajmova" - da li neko iz "domaćih krugova ili inostranstva". 

Obradović je potom negodovao zbog načina na koji se bira Državna revizorska institucija koja treba da kontroliše kako se troši državni novac, odnosno zbog toga što su prihvaćeni samo kandidati koje su predložile vladajuće SNS i Socijalistička partija Srbije. 

Ko krade pare?

Obradović je ukazao da nema važnijeg posla u državi od toga da se utvrdi ko "krade pare" iz budžeta Srbije i lokalnih samouprava, i kako se koristi imovina u vlasništvu države i lokalnih vlasti, te da nije dobro da to proveravaju ljudi koje predlaže vladajuća većina. 

- Kako će oni koji su bliski SNS i SPS, koje ste vi predložili u DRI, da kontrolišu vaše kadrove u Vladi Srbije i na nivou lokalnih samouprava - upitao je Obradović konstatujući da "neće nikako". 

On je istakao da je od 2008. godine do 2014. godine, kada je na vlasti bila "pola DS, a pola SNS, a sve vreme SPS", nenamenski potrošeno 59 milijardi evra, a da za to niko nije odgovarao. 

RepublikaFoto: Tanjug
Boško Obradović

Reagovao je Martinović tvrdnjom da su Dveri "ispumpavanje" novca iz budžeta počele još 2004. godine, za vreme "martovskog pogroma" na Kosovu, i to iz javnog preduzeća "Kolubara". 

- Kolubara je tada zabeležila gubitak od skoro 10 milijardi dinara, a istovremeno je i pored tog gubitka uspela da izdvoji više od 140 miliona raznim udruženjima, a jedno od tih udruženja su i Dveri koje su od Kolubare koja je grcala u dugovima, bespovratno dato 4,2 miliona dinara. To je nastavljeno 2007. godine, 2008. godine i 2009. godine i 2010. godine - rekao je Martinović. 

On je kazao da su Dveri preko nekadašnjeg Ministarstva za dijasporu 2008. i 2009. godine dobile više od milion dinara, iako su organizacija koja deluje u Srbiji, a ne u dijaspori. 

Propisi EU

Martinović je Obradovića zbog kritike usklađivanja zakona s propisima EU podsetio i da su Dveri u Skupštinu Srbije 2016. godine ušle na listi sa Demokratskom strankom Srbije koja je krajem aprila 2008. godine sa EU potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. 

Obradović je negodovao što je Martinoviću dozvoljeno da "kleveće" Dveri "iako Dveri nisu tačka dnevnog reda" i zašto ga predsedavajući nije prekinuo. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (30)

Loading
Nikola

12.04.2018 16:51

Ako zelimo u EU, onda moramo da uskladimo zakone s propisima EU.

momo

12.04.2018 16:57

Gde je Boško, tu je i galama

neda

12.04.2018 17:05

Ovaj Bosko je definitivno za doktora.

Antoaneta

12.04.2018 17:07

Bosko Obradovic da objasni na osnovu cega je uzeo novac od Ministarstva za dijasporu...