VULIN U MOSKVI: Evropa potcenjuje "Veliku Albaniju"

Autor: Tanjug

Vesti

04.04.2018

15:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Moskvi je počela dvodnevna Međunarodna konferencija o bezbednosti na kojoj učestvuju predstavnici 95 zemalja, ministri odbrane i vojni zvanicnici među kojima i srpski ministar odbrane, Aleksandar Vulin.

RepublikaFoto: Tanjug/ G. STANKOVIĆ
Upozorio Brisel: Aleksandar Vulin

On je poručio da presedan koje su mnoge zapadne zemlje učinile priznavši nezavisnost Kosova i Metohije, ignorišući srpske interese, predstavlja veliku opasnost po mir i bezbednost ne samo na Balkanu već u čitavoj Evropi, saopštilo je Ministarstvo odbrane. 

- Favorizovanje nacionalističke ideje "Velike Albanije" koja svoje širenje mora sprovesti na prostorima na kojima žive Srbi, neminovno vodi do sukoba koji ne mogu da budu sasvim lokalizovani. Evropa ne radi na sprečavanju "velikog albanskog koncepta", potcenjujući opasnost po sopstvenu bezbednost i često zanemarujući sopstvene interese - rekao je ministar Vulin. 

Napori Srbije

- Uprkos naporima Srbije da se prostor Balkana učini trajno stabilnim dokle god imamo ponašanje poput nesprovođenja Briselskog sporazuma ili nekažnjeno nasilje prema Srbima, pa i prebijanja i hapšenja predstavnika pregovarčkog tima Srbije, Marka Ðurića i suštinski nerešeno pitanje Kosova i Metohije koje u potpunosti ignoriše interese Srbije imaćemo potencijal za sukobe a oni se neće odraziti, baš kao što se i do sada nisu odražavali samo na teritorije na kojima žive Srbi. Nekažnjeno kršenje međunarodnog prava 1999. godine, koje je izgledalo bezopasno i kao delo bez posledica, danas koristi za primer separatistima širom sveta kojima je teško odbiti argument presedana - istakao je ministar Vulin.

On je rekao da je unipolarni svet Srbe izabrao za neprijatelje i za potrebe borbe protiv Srba dopustio da se mudžahedini mobilišu i pošalju na ratište u BiH. 


- Preživeli mudžahedini trajno su naseljeni na prostoru BiH gde su nastavili sa terorističkim aktivnostima, čineći njen prostor nestabilnim i potencijalnim žarištem decenijama nakon prestanka rata. Učešćem u terorističkim napadima u zapadnoj Evropi državljani BiH su potvrdili postojanje Bele Al Kaide i još jednom potvrdili da dovođenje ideja islamskog terorizma u BiH i na KiM za borbu protiv Srba nije moglo da ostane samo na mržnji prema Srbima - kaže Vulin.
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kao još jedan primer kako Evropa zanemaruje sopstvene interese i kako sve posledice nesuprotstavljanja politici unipolarnog pristupa dolaze na naplatu ministar Vulin je naveo i migrantsku krizu. 

- Dugoročno, postavlja se i pitanje modela integracije migranata u društvo domaćina, njihovo učešće u političkom životu, odnosno da li će političke partije zapadne Evrope moći sebi da priušte luksuz zadržavanja tradicionalnih vrednosti ili će u borbi za glasove novih birača morati da nude ustupke bez pitanja koliko će ustupci koštati u unutrašnjoj politici, prosveti, sistemima bezbednosti, spoljnoj politici, odnosu prema zemljama iz kojih migranti dolaze, pa i politici proširenja EU, što neposredno pogađa i Srbiju - ocenio je Vulin.

Zajednički izazovi, ne i reakcije

- Bezbednosni izazovi nam jesu zajednički ali odgovori na njih često nisu - poručio je Vulin zaključujući svoje izlaganje.

Istakao je da će Srbija nastaviti da se vodi politikom očuvanja sopstvenih interesa i dosledne vojne neutralnosti, sigurna da samo samostalna politika koju ne diktira niko sa starne garantuje bezbednost i razvoj našoj zemlji i narodu ali i pomoć svim susedima u očuvanju stabilnosti i mira. 

- Za rat je dovoljan i jedan, za mir bar dvoje - naglasio je Vulin, navodi se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading