PATRIJARH PAVLE POSTAJE SVETAC 15. MAJA?!

Autor: srbijadanas.com

Vesti

02.04.2018

07:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na prolećnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, koje će se održati u maju, jedna od glavnih tema biće i proglašenje patrijarha Pavla za svetitelja, tvrde izvori bliski SPC.

Patrijarh Pavle

Prema rečima izvora koji je upućen u detalje predstojećeg zasedanja, odavno su se stekli uslovi za kanonizaciju patrijarha kog su vernici još za života nazivali "hodajućim svecem".

- Njegovi poštovaoci već devet godina, koliko ima od kad je napustio ovaj svet, željno iščekuju ovu odluku SPC, a u prilog tome ide i činjenica da su mnogobrojni vernici koji svedoče o čudima koja su im se događala nakon molitvi na njegovom grobu.

- Susret s njim ostaje trajan, kod njega se oseća da je drugačiji. Njegova kanonizacija je potrebna nama, narodu. On je već u zajednici svetih - rekao je Zdravko Peno, profesor na Bogoslovskom fakultetu.

- Bilo je jasno da je patrijarh Pavle bio Božiji čovek i da je živeo po Njegovoj volji i zapovestima. Čim neko ispunjava volju Božiju, onda i njega sluša Bog, pa nije ni čudo ako su njegove molitve pomogle vernicima - rekao je vladika mileševski Atanasije Rakita koji ne poriče da će se kanonizacija patrijarha naći na dnevnom redu sabora.

Prema rečima penzionisanog profesora Bogoslovskog fakulteta, Dimitrija Kalezića, posle Svetog Petra Cetinjskog, niko u narodu nije bio toliko poštovan i prihvaćen kao patrijarh Pavle, što je jedan od uslova kanonizacije.

- Svi u saboru to znaju, ali se verovatno uzdržavaju, kako ne bi to uradili preuranjeno- rekao je on i dodao da poglavari SPC smatraju da ova odluka ne sme biti nametnuta, već isključivo volja naroda, pa se zato čekalo na to.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading