SEDNICA NA KOSOVU - Rakić: Ne dozvolite da budete albanski janjičari, ne ulazite u vojsku Kosova!

Autor: Agencije

Vesti

28.03.2018

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Kosovskoj Mitrovici u toku je sednica Skupštine predstavnika 10 srpskih opština na Kosovu, na kojoj se govori o bezbednosnoj situaciji na KiM, nakon incidenta sa hapšenjem Marka Đurića, ali i o formiranju Zajednice srpskih opština.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Na sednici prusutno 120 odbornika

Na sednici je prisutno 120 odbornika, među kojima su i sada već bivši srpski ministri, poslanici, gradonačelnici i odbornici. Na bini je postavljen logo ZSO.

Sednici prisustvuju predstavnici međunarodnih organizacija, OEBS-a, KFORA i pripadnici kosovske policije. Svi govornici su se složili da Zajednica srpskih opština treba što pre da bude formirana.

Rakić: Formiramo ZSO 20. aprila

Kako je rekao Goran Rakić, predsednik Srpske liste, osim odluke o izlasku iz Vlade, predstavnici te liste odlučili su i da, ako Priština ne pokrene proces formiranja ZSO, i to ne samo formalno, da će Srpska lista 20. aprila formirati ZSO, sa nadležnostima kakve su predviđene Briselskim sporazumom.

- Moramo da donesemo zaključak u kojem tražimo od kosovskih vlasti da kazne za nasilje i prebijanje Srba od pre dva dana - rekao je Rakić.

Rakić je poslao poruku onim Srbima koji, kako je rekao, hoće u vojsku Kosova.

- Braćo, ne dozvolite da budete njihovi janjičari, ne ulazite u vojsku Kosova - završio je time Rakić svoje izlaganje.

Na sednici je i Petar Petković, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM pri Vladi Srbije. On je rekao da su Vlada Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić podržali odluku o povlačenju Srpske liste i o početku formiranja ZSO.

Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, rekao je da će sutra ići u Vladu Kosova i tražiti odgovornost za ono što se desilo pre dva dana i od kosovskih vlasti i od međunarodnih organa.

"U Beogradu imamo najvećeg saveznika"

Igor Simić, poslanik u Skupštini Kosova, rekao je da je možda greška što pre pet godina nisu formirali ZSO, kao i da je Priština neće formirati.

- Zašto bi bili u Vladi Kosova, koja nanosi štetu srpskom narodu. U Beogradu imamo najvećeg saveznika - rekao je Simić. On je naveo da nikom nije dat povod za ono što je uradila kosovska policija.

- Moramo dalje, ali i da donosimo odluke o sopstvenom životu. Ako Priština ne formira ZSO, vi nećete pogrešiti ako to sada učinite - rekao je on.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Vladica Aritonović, gradonačelnik Raniluga rekao je da "smo bili svedoci pokušaja ponižavanja Srba".

- Ništa nas neće pokolebati u borbi za normalan život i suživot - rekao je Aritonović.

Ksenija Božović iz Građanske inicijative SDP, na čijem čelu je bio ubijeni Oliver Ivanović, rekla je da je ta partija zajedno sa svima njima, kao i da je Oliver Ivanović iz zatvora pričao da o ZSO treba da se formira.

- Mi iz Inicijative smo na našoj skupštini apelovali da razmatramo političko bezbednosu situaciji, kao da smo imali predosećaj da se nešto sprema. Podržavamo formiranje ZSO, o kojoj je Ivanović pričao. Sprovešćemo njegove ideje, pokazati da smo uz vas. Ono što se desilo je strašno - rekla je Božovićeva i dodala da osuđuje hapšenje Marka Đurića i napad ROSU na Srbe u nedelju.

Prema prvim najavama, ZSO nije uopšte trebalo da bude tema na današnjem sastanku. Takođe, prvobitno je rečeno i da će danas sednicu Skupštine održati lideri četiri srpske opštine, a ne 10, kako je kasnije saopšteno.

"Hapšenja u slučaju formiranja ZSO"

Kosovski ministar infrastruktre Palj Ljekaj preti hapšenjem članovima Srpske liste ukoliko budu formirali Zajednicu srpskih opština.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

- Mogu biti privedeni u momentu kad budu protiv zakona i Ustava Kosova - rekao je Ljekaj za KTV i dodao da svaki korak vlada Ramuša Haradinaja sprovodi u saradnji sa državama Kvinte.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading