VUČIĆ IZ NJUJORKA O KOSOVU: Nadao sam se većem razumevanju, ali nema očajavanja

Autor: rts.rs, Republika

Vesti

21.03.2018

18:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Nadao sam se većem razumevanju, iskreno, nisam zadovoljan onim što sam postigao u razgovorima ovih dana u Njujorku", rekao je večeras Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

On je za javni servis, a obraćajući se građanims Srbije, rekao da mu se čini da su njegovi sagovornici u Njujorku čvrsto i dalje na poštovanju principa očuvanja nezavisnosti Kosova, a to je, poručio je, za nas veoma teško. 

Razumeli poruku

O tome je obavestio i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša, s kojim je danas imao susret, ali svakako je, kako kaže, nakon tri dana razgovora razočaran. 


- Razočaran sam, razumeli smo poruku, naše je da se dalje borimo - poručio je Vucić. 

S druge strane, kaže, zadovoljan je našim trudom, ali ne i rezultatima. 

- Da budem otvoren, razgovarali smo o budućnosti Srbije i KiM i gledamo da nađemo kompromisno rešenje. Albanska strama radi svoje, međunarodna zajednica svoje, a ja sam se trudio da s ruba ambisa dovedemo Srbiju bar na površinu - naveo je i ponovio da rezuiltatom nije zadovoljan. 

- Nisam zadovoljni jer kod velikih zapadnih sila, a imao sam mnogo dubinskih razgovora s ljudima koji odlučuju čini mi se da oni tvrdo stoje na poštovanju principa očuvanju nezavisnosti Kosova što je za nas veoma teško - rekao je. 

To je, dodao je, preneo i Guterešu, obavestio ga je o svemu tome , pa i o tome da smomi spremni na kompromisno rešenj, ali ne tako da žrtvujemo svoje drzavne i nacionalne interese. 

Kako je rekao, nakon teških razgovora o Kosovu koje je imao nadao se većem razumevanju, ali i dodao da nema kukanja i očajavanja i da će nastaviti da štiti interese zemlje.


- Naš najveći problem je što mi ne pregovaramo samo sa Albancima već i sa onima koji su stvorili nezavisno Kosovo - rekao je Vučić.

Naveo je da je u razgovorima koje je imao u Njujorku druga strana ponovila da priču o tome kome pripada teritorija Kosova smatraju završenom, da pokretanje bilo kakve priče na tu temu smatraju otvaranjem Pandorine kutije.

- Na sve to sam rekao i sada, i ranije, da su oni to uradili 2008. ne poštujući Rezoluciju 1244 - kaže Vučić.

Pritisak na Srbiju

Kako je dodao, Srbija danas plaća veliku cenu i to između ostalog i sosptevenih pogrešnih odluka, uključujući traženje mišljenja pred MSP.

- I nastaviće da je plaća. Ništa nema džabe, situacija je teška i biće veliki pritisak na Srbiju sa različitih strana - dodao je Vučić.

Kako je naglasio, nastaviće kao predsednik Republike da štiti interese zemlje i da zemlju nemogućih uslova, dovedenih spoljnim silama ali i našim odlukama, da popravimo sve što možemo.

- Nema kukanja, nema očajavanja - zaključio je Vučić.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (57)

Loading
anica

21.03.2018 19:03

Vucicu Srbija ti veruje da si ucinio sve!

Ruke

21.03.2018 19:04

Veoma brine što nema razumevanja za problem KiM.

Jovana

21.03.2018 19:10

Više sreće idućeg puta

milica

21.03.2018 19:11

Mi se sami moramo izboriti za naše Kosovo