DAČIĆ: Putin i Tramp da se sastanu u Beogradu

Vesti

21.03.2018

18:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija predlaže da se novi susret Vladimira Putina i Donalda Trampa u vreme kada su odnosi Rusije i SAD maltene gori nego u vreme Hladnog rata održi u Beogradu.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Izneo predlog: Ivica Dačić

Ovo je otkrio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. Glavni grad naše zemlje, kako je izjavio, potpuno je spreman da bude domaćin jednog takvog susreta, koji ima planetarni značaj i svakako bi mogao da doprinese bar delimičnom smanjenju tenzija.

- Srbija kao vojno neutralna zemlja ima spoljnopolitički kapacitet da zajedno ugosti predsednika Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država. To bi bila i najveća potvrda politike koju vodimo kao država - rekao je Dačić.

Beograd je već bio odabran kao neutralan teren i mesto susreta ruskog i američkog pregovarača Vladislava Surkova i Kurta Volkera kada su u oktobru te dve države razgovarale oko razrešenja krize u Ukrajini. Oni su se kod nas sreli dva puta uz najveće mere bezbednosti.

Susret Putina i Trampa izvestan je nakon što je američki predsednik čestitao Putinu pobedu na izborima i s njim telefonom razgovarao o daljim kontaktima Rusije i SAD. Razgovor je, saopštio je Kremlj, uključio i teme oko ličnog sastanka dvojice lidera, kao i o situaciji u Siriji, Ukrajini i na Korejskom poluostrvu.

- Generalno, razgovor je bio konstruktivan i poslovan, s fokusom na prevazilaženje problema koji su se nagomilali u rusko-američkim odnosima - saopštila je pres služba Kremlja.

Tramp je posle razgovora izjavio da želi da se sastane s Putinom u ne tako dalekoj budućnosti kako bi razgovarali o trci u naoružanju, Severnoj Koreji, Ukrajini i Siriji, javile su agencije. M. M. LESKOVAC

Beograd je već bio odabran kao "neutralan teren" i mesto susreta ruskog i američkog pregovarača - Vladislava Surkova i Kurta Volkera, kada su u oktobru te dve države razgovarale oko razrešenja krize u Ukrajini.

Dosadašnji susreti lidera Rusije i SAD

- Na marginama samita G20 u Nemačkoj, umesto planiranih pola sata, razgovarali su dva sata duže

- Formalni sastanak dvojice svetskih lidera na marginama Azijsko-pacifičkog samita u Vijetnamu, kom su obojica prisustvovala, izostao je. Međutim, spekulisalo se da su se ipak videli u tajnosti

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Smreka

21.03.2018 19:08

Dobar predlog, nema sta

DIDI

21.03.2018 19:31

Rusija je bila i ostace nas veliki prijatelj.

DIDI

21.03.2018 19:41

Zaista dobar predlog,nadam se da ce iz tog susreta proisteci nesto dobro za Srbiju.

Mara

21.03.2018 19:41

Srbija ima kapacitete za ovakvu vrstu susreta, a i vojno je neutralna. Zasto da ne.