PREMIJERKA O PROMENAMA U VLADI, IZBORIMA, ODNOSIMA I SUKOBIMA SA MINISTRIMA: Od Merkelove sam kupila sve savete!

Autor:

Vesti

20.03.2018

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najbolje savete dobila je od nemačke kancelarke Angele Merkel, ali je za predsednicu srpske vlade najznačajnije ono što joj je rekao predsednik Srbije - da se fokusira na ključne stvari i da ne štedi ni sebe ni ministre.

Foto: anvas
Ana Brnabić

U razgovoru za Srpski telegraf istakla je da nije u sukobu sa potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović, da je rekonstrukcija otvorena tema, a da su ostvarivanje ciljeva i timski duh ključni kriterijumi na osnovu kojih će analizirati rad svakog člana Vlade. Premijerka je otkrila i kako je izgledao njen susret sa Ramušem Haradinajem, a pored političkih tema otkrila je i neke detalje iz privatnog života.

* Izbora neće biti, a da li će biti rekonstrukcije Vlade?

- Rekonstrukcija Vlade je uvek otvoreno pitanje, a o personalnim rešenjima ću najpre razgovarati sa predsednikom Srbije, koji je i predsednik najveće stranke koja podržava Vladu u Skupštini. Kriterijumi koji su za mene važni su efikasnost, ostvarenje ciljeva, timski duh i posvećenost timu i zajedničkim ciljevima.

* Da li ste već pravili neki presek?

- Fokus mi je na ubrzanju ekonomskog rasta i povećanju zaposlenosti, posebno kod mladih. Ovu godinu smo dobro započeli: bruto društveni proizvod u januaru bio je 4,2%, a planirani za ovu godinu je 3,5%. Dakle, start nam daje osnove za umereni optimizam, ali bez opuštanja. Veoma mi je važno da se nastave započeti infrastrukturni projekti, reforma obrazovanja, javne uprave i da brže idemo u reforme koje obezbeđuju vladavinu prava, efikasno i odgovorno sudstvo. Veliku pažnju pridajem oblasti zdravstva. Nastavljamo rekonstrukciju i modernizaciju sedam klinika i tri klinička centra, obnovu domova zdravlja i nabavku opreme za sve zdravstvene ustanove.

* U kojim resorima biste voleli da se ubrza posao ili, da pojednostavimo, gde najviše škripi?

- Infrastrukturni projekti nam ne idu dovoljno brzo. Nemamo dovoljno kvalitetnih firmi za projektovanje. Tehnički projekti se vraćaju na doradu i po nekoliko puta. Proces javnih nabavki nije dovoljno efikasan i transparentan. A onda nam fale i kvalitetne izvođačke firme. Na svakom pojedinačnom koraku u ovom procesu imamo problem, a infrastrukturni projekti su ključ za brži rast.

* Ko vam je omiljeni ministar, sa kim najbolje sarađujete?

- Važno je da Vlada funkcioniše kao tim sa zajedničkim ciljem, a to je stvaranje uslova za bolji život svih građana Srbije. Ovo nije samo posao. Ministri u Vladi moraju biti duboko posvećeni tome da svaki dan urade nešto što će građanima doneti neki boljitak. Svaki član tima je važan i ne bih nikoga izdvajala.

* Svako malo izbijaju varnice na relaciji sa ministarkom Mihajlović. Šta je razlog tome?

- Ja lično nisam u sukobu ni sa kim. Sva pitanja nastojim da rešim otvorenim razgovorom, a ne preko medija. Redovno se sastajem sa svim članovima Vlade jer naši građani ne zaslužuju da nešto stoji zato što dva člana Vlade ne mogu da rade zajedno.

* Da li razmišljate da se učlanite u SNS?

- Zanimljivo je da ovo pitanje nikada nije došlo iz SNS, već uglavnom od medija ili kritičara mog rada. Veličina te stranke je, između ostalog, i u tome što to od mene nikada nije traženo, a imam punu podršku za moj rad.

* Sreli ste sa sa Ramom, Merkelovom, Orbanom, Erdoganom... Kakvi su vaši utisci, ko je najprijatniji, s kim je najteže razgovarati?

- Na mene je apsolutno najveći utisak ostavila Angela Merkel. Upoznala sam je na Samitu lidera zapadnog Balkana u Trstu prošlog jula. Imala sam odličan, dosta neposredan razgovor sa njom, tokom kog mi je dala nekoliko stvarno korisnih saveta sa samog početka njene političke karijere. Radujem se nekom sledećem susretu.

* Razgovarali ste sa Mičelom. Da li osećate neke nove vetrove u odnosu na Srbiju?

- Imali smo pristojan razgovor, ali ništa više od toga. Imamo duboko neslaganje oko važnih pitanja i to nije tajna. Još uvek sam nova u političkim vodama i, razmišljajući zdravorazumski, ne razumem poziciju SAD na Balkanu i sa njom se ne slažem jer ona nema potporu ni u logici ni u standardima. Ipak, uvek je dobro da razgovaramo jer ćemo se jednom možda bolje razumeti.

RepublikaFoto: Tanjug / Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije
Ana Brnabić i Aleksandar Vučić

* U Londonu ste sedeli pored Haradinaja na investicionom samitu. Mediji su izvestili da niste ni reč progovorili s njim, kako je izgledao taj susret?

- To je bio važan skup za zapadni Balkan koji je okupio vodeće političare, investitore i poslovne ljude. Sedela sam pored Haradinaja jer je to bilo predviđeno protokolom. Nemam nikakvu želju da razgovaram sa njim, ali to je moj posao i uvek ću se truditi da ga radim najprofesionalnije moguće i u interesu građana Srbije.

* Najveća kritika, pohvala i savet koji ste dobili od Aleksandra Vučića? Da li se odnos s njim u nečemu promenio?

- Najbolji savet koji sam dobila od njega bio je da ne rasipam svoju energiju, već da se fokusiram na nekoliko ključnih stvari. Posavetovao me je da ne štedim ni sebe, a ni članove Vlade, jer Srbija nema vremena za čekanje. Mislim da je velika snaga koju Srbija ima danas to da predsednici države i Vlade dele istu viziju, ciljeve i kako da do tih ciljeva dođu.

* Vlada je izdvojila novac za spomenik Zoranu Đinđiću. Oko izgleda spomenika bilo je dosta sporenja, da li se vama dopada kako izgleda?

- Meni je to rešenje fantastično, autentično i veoma sam zahvalna umetnicima koji su autori tog rešenja. Ponosna sam što sam na čelu vlade koja je izdvojila sredstva da spomenik premijeru Đinđiću bude podignut. Zadovoljna sam i što je grad Beograd odlično organizovao ceo postupak, od raspisivanja konkursa do realizacije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (17)

Loading
Pijacar

20.03.2018 13:34

Odlican intervju.

Srpski delija

20.03.2018 15:18

Imam potpuno poverenje u Anu Brnabic i njene izbore.

Srpski delija

20.03.2018 15:21

Smatram da su prioritetna pitanja ubrzanje ekonomskog rasta Srbije, kao i povecanje zaposlenosti. Siguran sam da nas ova Vlads vodi u bolju buducnost!

Ljiljana

20.03.2018 17:03

Najbolji savet joj je dao Vucic- fokusiraj se na bitne stvari i ne stedi ni sebe ni ministre.