VUČIĆ: ZSO 5 godina ostala mrtvo slovo na papiru

Autor: Tanjug

Vesti

17.03.2018

10:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Više od pet godina pokušavamo na svaki način da dođemo do mira i rešenja kosovsko-metohijskog čvora", rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

On je u obraćanju naciji, na dan godišnjice pogroma na Kosovu, rekao da je u Briselskom sporazumu prvih šest od ukupno 15 tačaka posvećeno Zajednici srpskih opština.

- Pert godina neko ne želi da ovo bude sprovedeno u delo. Nismo mi verovali da će Albanci učiniti bilo šta u srpsku korist. EU da je želela da ZSO bude formirana, da je to htela međunarodna zajednica, njihov uslov za viznu liberalizaciju Prištini bilo bi formiranje ZSO, a ne demarkacija sa Crnom Gorom - rekao je Vučić.

"Ako ne učinimo ništa s natalitetom završili smo kao nacija"

Predsednik Srbije rekao je danas da je demografska slika Srbije poražavajuća i da se mora smanjiti negativan prirodni priraštaj, a da je on juče doneo odluku o formiranju Saveta za populacionu politiku. 

Srbija, rekao je, u obraćanju naciji, trenutno ima 6.995.808 stanovnika, a da će, ako se ovakvi negativni trendovi nastave, do 2060. imati između 3,9 i 5,5 miliopna stanovnika.

Vučić je kazao da kao predsedniik ima pravo da kaže da su posledice pada nataliteta katastrofalne, da mi nemamo decu i nemamo budućnost. 

Na vanrednoj pres konferenciji posvećenoj toj temi Vučić je rekao da svakog dana "gubimo" 107 ljudi, da stanovništo gubimo već 67 godina, a za 27 poslednjih godina imamo negativni prirodni priraštaj. 

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Slavica Đukić Dejanović, Aleksandar Vučić i Nikola Selaković

- Broj dece po majci je 1,44 a za prostu reprodukciju treba nam bar 0,8 više. U protivnom, doći ćemo u situaciju da kroz nekoliko godina imamo značajno manje stanovnika sa istim brojem penzionera, a to znači da smo zavrsili kao nacija, nećemo imati ni ekonomski, ni demografski ni politički potencijal -r ekao je Vučić te poručio da nam za to nije niko drugi kriv, ni SAD, ni EU...sami smo krivi. 

Vlada je u petak usvojila, kaže, populacionu strategiju i poziva sve nadležne da se angažuju na njenom sprovođenju.

 

"Jedno Podujevo kao naša Toplica"

Kako je rekao, urađen je uporedni prikaz i analize nekih centralnih delova Srbije i KiM, istakavši da je po broju stanovnika "jedno Podujevo kao naša Toplica". 

Naveo je i primer Smedereva i Uroševca, gde se takođe vidi razlika u broju stanovnika u ovim mestima, kao i u broju rođenih i umrlih. 

- Uhvatili smo se rešavanja ovog problema kada nam ekonomija ide na bolje, ali ima onih ljudi koji govore da nije vreme za to - kaže Vučić. 

- Mi nemamo dece. To je za nas ključni problem - rekao je Vučić. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (46)

Loading
milica

17.03.2018 10:46

Postavlja se pitanje da li vredi sa njima dalje i razgovarati kad neće da ispunjavaju svoje obaveze

Gvozden

17.03.2018 10:51

Velika sramota i za međunarodnu zajednicu koja ćuti nad ovom nepravdom.

Jovana

17.03.2018 10:54

EU bi se morala pozabaviti ovom temom.

Sandra

17.03.2018 10:56

Imamo dva goruca problema ne zna se koji je vazniji od koga.Ali da bi sacuvali nasu zemlju vazno je da na sve nacine pokusamo da podignemo rast nataliteta.I podsticani programi koje nudi drzava ce sigurno omoguciti porodicama da se odluce za vise od jednog deteta, jer se svi zadrzavaju mahom na jednom. I promena zakona o otpustanju zena mora da regulise kako ne bi ostaale bez posla kada ostanu trudne.