POBEDA! Uspela akcija Srpskog telegrafa: Ovo je spomenik herojima sa Košara

Autor:

Vesti

16.03.2018

18:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velelepno spomen-zdanje u čast srpskim herojima koji su položili živote za otadžbinu konačno je završeno! Akcija Srpskog telegrafa da se srpskim junacima koji su se 1999. godine borili protiv višestruko jačeg neprijatelja podigne spomenik izrodila je obeležje koje će večno podsećati na žrtvu golobradih mladića sa karaule Košare.

Foto: Srpski telegraf
VELELEPNO spomenik herojima sa Košara

Prema rečima Miodraga Rogana, izvođača projekta i predsednika vajarske sekcije Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), spomenik je u potpunosti završen, a pre nekoliko dana dobio je konačni oblik kojim će se predstaviti srpskoj javnosti.

Spomenik simbolično podseća na sve stradalnike srpskog naroda koji nisu pognuli glavu ni pred najvećim svetskim silama

Miodrag Rogan, autor

Foto: Srpski telegraf
Košarac

ČEKA SE LOKACIJA

- Spomenik simbolično podseća na sve velike stradalnike srpskog naroda koji nisu pognuli glavu ni pred najvećim svetskim silama. Visok je četiri metra, a da bi bilo predstavljen javnosti, potrebno je još samo da grad Beograd donese odluku o mestu gde će biti postavljen. Zalažemo se za to da bude postavljen u samom centru - navodi Rogan za Srpski telegraf.

4 metra je visok spomenik

Foto: Srpski telegraf
Solunac

Spomenik srpskim herojima sastoji se iz dva dela. Jedan deo čini kupola koja predstavlja mapu Kosova i Metohije. Na njoj su zabeležena sva ratna poprišta srpske istorije i mesta viteške borbe srpskih junaka. Drugi deo sastavljen je od tri figure - srednjevekovnog srpskog ratnika, borca iz Prvog svetskog rata i Košarca, koji predstavlja centralnu skulpturu na spomeniku.

108 junaka poginulo na Košarama

POSTAMENT SA 108 IMENA

Akciji Srpskog telegrafa koja je pokrenuta krajem maja prošle godine podršku su dali i vlast i opozicija. Oni su jednoglasno podržali ideju da se ovim herojima, koji su dali život braneći granice naše zemlje 1999, podigne spomenik u Beogradu. Građani Srbije su zajedničkim snagama uspeli da prikupe više od tri miliona dinara neophodnih za izradu spomenika.

Foto: Srpski telegraf
Obilić

67 dana trajala borba

Podsetimo, bitka na karauli Košare trajala je 67 dana, a prilikom bombardovanja stradalo je 108 mladića, čija će se imena naći na postamentu spomenika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ivan

18.03.2018 16:19

Postavljanje spomenika junacima sa Košara treba da prati i donošenje novog zakona o invalidsko boračkoj zaštitu republike Srbije gde bi delom barem malo bili ispoštovani i preživeli stradalnici te bitke.Tačno 19 .godina se čeka donošenje novog zakona,stiče se utisak da ministarstvo za rad ,boračku i socijalnu zaštitu ,namerno opstruiše donošenje istog.Celokupna situacija će dovesti do toga da će preživeli učesnici borbe na košarama biti prinudjeni da izadju na ulicu i prava potraže na protestima.Bruka i sramota za ovu državu.