U ZATVORU ISPEKLI ZANAT: Na sertifikatima neće pisati gde su kursevi završeni

Autor: Tanjug

Vesti

12.03.2018

15:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Kazneno - popravnom zavodu (KPZ) Niš danas je 164 osuđenika koji kazne izdržavaju u tom zatvoru, dobilo seritifikate za obuku i stručno osposobljavanje za 16 različitih zanimanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U pitanju su međunarodno priznati setifikati za tapetare, auto-lakere, kuvare, pekare, štampare (tekstil i sito štampa), vodoinstalatere, keramičare, molere, krojače, elektro-instalere, stolare, CNC operatere, metalo-strugare, argonsko, CO2 i elektro-lučno zavarivanje.

Ove obuke realizovane uz pomoć nemačke nevladine organizacije "Help" u okviru projekta "Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu Balkana".

Prema rečima zamenika upravnika KPZ Niš Dejana Panića ove obuke omogućiće osuđeninicima da nađu zaposlenje po izlasku sa odsluženja kazne, reintegraciju i uklapanje u društvo, a samim tim doprineće i smanjenju broja "povratnika" u vršenjukrivičnih dela.

Panić je novinarima rekao da je obuka sprovedena za zanimanja koja su deficitarna na tržištu rada, što će osuđenicima omogućiti da se lakše da zaposle.

- Na sertifikatima ne piše da su stečeni u KPZ Niš, već u školama koje su vršile obuku, tako da je na taj način prevaziđena jedna od prvih prepreka kod budućeg poslodavca - napomenuo je Panić.

Selekcija prilikom sprovođenja obuke, kako je istakao, nije bilo i da mogli su da se prijave svi zainteresovani osuđenici.


Ukazao je da je KPZ raspisao konkurs za obuke, a osuđenici su se prijavljivali preko svojih vaspitača.

Maša Bubanja iz Help-a je navela da je ovo treći projekat koji ta organizacija sprovodi uz podršku nemačke vlade, Ministarstva pravde Srbije i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Pored toga, Help je opremio radionice u kazneno popravnim zavosdima, a radi i na organizovanju različitih motivacionih radionica u vidu prirpeme za otpust iz zatvora, napomenula je Bubanja.

- Naš program obuhvata i aktivnosti van institucija za izvršenje krivičnih sankcija, a to su programi podrške za započinjanje sopstvenog biznisa ili upošljavanje bivših osuđenih lica - naglasila je Bubanja.

Upitana kako su birana zanimanja za obuku, ona je ukazala da su samo polaznici-osuđena lica birala zanimanja prema svojim iskustvima.
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Neki su prošli program kompletne obuke, dok su drugi već imali znanja i iskustva i samo su želeli da provere svoja znaja i steknu sertifikate - navela je ona.


Organizacija Help je u prethodnom periodu u KPZ Niš kroz tri projektna ciklusa donirala opremu za vez, lasersko graviranje, CNC, štamparsku i opremu za plastifikaciju za pogone i radionice u okrivu KPZ-a, ukupne vrednosti od preko 100.000 evra uz sufinansiranje Uprave, dok je vrednost realizovanih obuka gotovo 40.000 evra.

Projekat "Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu Balkana" ukupne vrednosti 2.975.000 evra uz dontorsku podršku nemačke vlade, a Help je realizuje od aprila 2017. godine do kraja decembra 2018. godine.

Vrednost dela aktivnosti u Srbiji, za pet gradova i opština i tri ustanove za izvršenje krivičnih sankcija (zatvora) iznosi više od milion evra. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading