U LIJEPOJ NJIHOVOJ NE MOGU BEZ NAS: Hrvatski etno-ponos Made in Srbija

Vesti

05.03.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najlepši hrvatski suveniri koji nose obeležja raznih krajeva ove države, kulture i nacije proizvode se, verovali ili ne - u Srbiji!

RepublikaFoto: OKS
Foto: Ilustracija

Na rokovnicima edicije "Ethno Croatia", ukrašenim sa deset najprepoznatljivijih tradicionalnih hrvatskih motiva stoji i 11, neplanirani, etiketa na kojoj piše "Made in Srbija".

Paradoks je i da su sami proizvođači, izgleda, smetnuli s uma ovaj "sitan" detalj, pa se hvale da je na rokovnicima prikazano bogato kulturno nasleđe i da "narodni ukrasi odražavaju društvene i kulturne posebnosti pojedinih područja i podneblja lepe Hrvatske".

NE MOGU BEZ NAS

Ipak, deklaracija na kojoj piše da se "hrvatski ponos" proizvodi u Srbiji u sekundi skida osmeh s lica hrvatskih nacionalista.

- Hrvat koji kupi rokovnik ili ram za sliku na čijoj poleđini pročita da je "zemlja podrijetla Srbija" reagovaće isto kao Kolinda na čokoladu! Mislim da će neki od njih doživeti infarkt. Koliko god se Hrvati trudili da uđu u Evropu, očigledno im se ne da da odu sa Balkana, prosto ne mogu bez nas. Poručio bih im da se ne hvale mnogo Evropom jer to vam je kao onaj što je "pobegao iz sela, al selo iz njega nikako neće da izađe" - kroz smeh kaže Goran Papović, predsednik NOPS.

Suvenire uvozi firma "Eurokom", a građu su ustupili etnografski muzeji u Istri i Zagrebu, kao i društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec.

NIŠTA ČUDNO

Da o suvenirima, njihovom dizajnu i proizvodnji ipak treba voditi više računa, smatra etnolog Vesna Marjanović.

- Suveniri u svom dizajnu na neki način su ogledalo jedne kulture, društva, čak i načina života. Veoma su važni jer ih turisti koji ih kupuju i nose u svoje matične zemlje tamo predstavljaju kao simbol države koju su posetili. Zato je bitno da ne budu kičasti, već primereni i umereni - kaže Marjanovićeva i dodaje da ne čudi to što se pojedini hrvatski suveniri proizvode u Srbiji, jer se i ranije dešavalo da se suveniri jedne zemlje proizvode u drugoj.

I DINAMOV TABURE SRPSKI

Podatak da se i tabure s Dinamovim logom proizvodio u Srbiji izazvao je lavinu negativnih komentara, a na službenim internet stranicama ovog kluba stajalo je da je zemlja porekla Srbija, a uvoznik firma iz Vinkovaca.
"Velika sramota za Zdravka Mamića i NK Dinamo. U vrijeme kad naši sugrađani kopaju po kontejnerima, oni naručuju suvenire iz Srbije", jedna je od poruka ogorčenih navijači "Bed blu bojsa".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading