RAT SE NASTAVLJA: Sukob u Vladi zbog slogana o natalitetu

Vesti

16.02.2018

21:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žene nisu mašine za rađanje! Ovako ministarka Zorana Mihajlović odgovara na sladunjave slogane kojima je Ministarstvo kulture htelo da krene u kampanju za podizanje nataliteta. Mihajlovićeva je tako stala uz žene koje su stihove poput "Rađaj, ne odgađaj" doživele kao uvredu i poniženje, pa ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću nije ostalo ništa drugo nego da prizna da su u pravu.

RepublikaFoto: Tanjug
Mihajlović: Niko ne sme ni ženama ni porodicama da govori kada i koliko dece treba da imaju

Umesto slogana "Dosta reči, nek zakmeči" prikladnije zvuči "Dajte dela, a ne reči, pa će da zakmeči". No, izbor slogana za povećanje nataliteta sigurno neće dovesti do većeg broja beba u Srbiji, ali zato vređa veliki broj žena, napominje ministarka Mihajlović za Srpski telegraf.

PRIVATNA STVAR

- Niko ne sme ni ženama ni porodicama da govori kada i koliko dece treba da imaju. Zato sam kritikovala odluku Komisije ministarstva kulture, koji su izabrali ove slogane za akciju povećanja nataliteta. Da sam bila u pravu, pokazala je i hitna reakcija ministarstva koje je, nakon mojih i svih drugih brojnih kritika, stopiralo ovu akciju i odložilo nagrađivanje izabranih slogana - kaže Mihajlovićeva za naš list.

Ona poručuje da za bebe treba da se borimo kao društvo, svi zajedno, a ne da naređujemo ženama ili ih krivimo.

- Zbog toga je Vlada Srbije i osnovala Savet za populacionu politiku, koji je definisao mere koje treba svi zajedno da sprovodimo. Zemlju čine ljudi i mi danas radimo za generacije koje dolaze - zaključila je ministarka.

DRŽAVA DA POMOGNE

Da država ne sme da se meša u odluku pojedinaca jer je osnivanje porodice privatna odluka, poručio je i predsednik Aleksandar Vučić, ali je istovremeno podsetio na zabrinjavajuće brojeve.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Pre 67 godina rođeno je oko 165.000 dece, a sada čak 100.000 manje. Kada ne bismo činili ništa na ovom planu, situacija bi bila sve gora. Demografija i natalitet izuzetno su važne za budućnost naše zemlje - rekao je Vučić.

VUČIĆ: Pre 67 godina rođeno je oko 165.000 dece, a sada čak 100.000 manje

I premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je da slogani ne mogu da podstaknu povećanje nataliteta u Srbiji i da je važno na koji način država u praksi pomaže trudnicama i majkama.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da smatra opravdanim deo kritike koje je javnost uputila tim rešenjima. Ipak, ministar kulture Vladan Vukosavljević juče nije odgovorio na pitanja Srpskog telegrafa u vezi sa sloganima za podsticanje rađanja i kampanjom koju namerava da vodi.

STAV

Ratko Božović, sociolog

Problem nataliteta previše je delikatan da bi se politički zbrzao i stavio u kontekst nekakvih slogana. Treba imati u vidu položaj žena u društvu i uvažiti njihovo pravo na slobodu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading