PREOKRET, NOVI VETROVI DUVAJU IZ AMERIKE: Albanci su zlo na Kosovu!

Vesti

17.02.2018

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li Amerika okreće leđa lažnoj državi Kosovo tačno deset godina nakon proglašenja nezavisnosti, 17. februara 2008. godine? Ma koliko do pre samo nekoliko nedelja ovo pitanje izgledalo kao nerealno, definitivno se čini da iz Vašingtona, nakon pobede Trampa, duvaju neki novi vetrovi. Posle otkrića da glavni čovek Stejt departmenta za Balkan Ves Mičel uskoro stiže u Beograd sa planom o podeli Kosova, u petak su Forbs i Njujork tajms (iz kojih često progovara zvanična politika SAD) objavili tekstove u kojima se Albanci okrivljuju za zločine nad Srbima i pozvali Vašington da stane na srpsku stranu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

NOVI PREGOVORI

Balkanu su potrebni novi pregovori, ali oni u kojima SAD i EU neće biti na strani Albanaca, već na strani Srba, a jedino rešenje je ono u kome će i Priština i Beograd biti zadovoljni, piše u autorskom tekstu Dag Bandou, jedan od vodećih spoljnopolitičkih komentatora Forbsa. On zaključuje da je američka politika na Balkanu uvek imala samo jedan cilj - da Srbi izgube, i poziva da se to promeni.

- Iz Prištine i Beograda dopiru neprijateljski tonovi i pretnje, zbog čega je vreme da SAD i EU ponovo umešaju prste i ovog puta učine pravu stvar - navodi Bandou i nastavlja:

- Krajem devedesetih na Kosovu su se pojavile oružane albanske grupe, koje je Vašington prvobitno oslovljavao kao terorističke organizacije. Međutim, ubrzo se situacija menja i Albanci dobijaju svu podršku svetskih medija.

- Nakon što je NATO uspeo da protera srpsku vojsku, Albanci su počeli da čine najstrašnije zločine i etničko čišćenje nad Srbima, proteravši najmanje četvrt miliona Srba, Roma i ostalog nealbanskog stanovništva.

- Američki i evropski vojnici, uprkos tome što su okupirali teritoriju, uradili su jako malo da to zaustave. Vašington i Brisel su očekivali da srpska manjina ćuti i pristojno pati i trpi represiju ostalih, većinskih grupa, čak i onda kada je suočena sa etničkim čišćenjem.

Komentator Forbsa Prištinu naziva gradom kojim rukovode mafijaši i ratni zločinci.

- Kosovo je poligon na kom Saudijska Arabija regrutuje i radikalizuje inače sekularne muslimane. Jedno istraživanje pokazalo je da se zločini nad nealbanskim stanovništvom na Kosovu gotovo ne procesuiraju, da ne postoji sloboda štampe i da su političari i sudovi ogrezli u kriminal i korupciju, kao i trgovinu organima - napominje Bandou, koji konstatuje da su i tokom ratova devedesetih zločini Srba razglašavani na sva zvona, dok su muslimanski i hrvatski prećutkivani.

OVO JE GETO!

S druge strane, Njujork tajms je poslao ekipu na Kosovo i bavi se stanjem na tom području na desetogodišnjicu proglašenja nezavisnosti. Reporter Endru Testa konstatuje da su žitelji Kosova zatvoreni u svojevrsni geto, pritisnuti malim platama, nezaposlenošću i stagnirajućom ekonomijom. On citira i reči jednog od sagovornika koji tvrdi da je sve bilo bolje pre otcepljenja:

- Kunem se bogom, da nije svih onih koji su položili život za ovo, rekao bih da se vratimo onome što je bilo pre. Imali smo bolji život i više mogućnosti - kazao je taj žitelj Kosova.

Tri stvari u roku od 48 časova

1. Najava da Ves Mičel uskoro dolazi u Beograd sa američkim planom o podeli Kosova

2. Dag Berou, između ostalog, predlaže nove pregovore u kojima bi SAD stale na stranu Srba

3. Njujork tajms prenosi izjave žitelja Kosova da im je bilo bolje dok nisu proglasili nezavisnost

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Svedok vremena

17.02.2018 10:14

Danajci ili Amerikanci? Nadajmo se da su iskreni...