VUČIĆ ZA POLITIKO: Moja zemlja je platila visoku cenu za ekstremni nacionalizam

Autor: Republika

Vesti

13.02.2018

10:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uticajni portal Politico objavio je jutros komentar pod naslovom “Zapadni Balkan mora razbiti trgovinske barijere” koji je napisao srpski predsednik Aleksandar Vučić. U tekstu Vučić pledira za bližu ekonomsku suradnju država regije, naglašavajući da će to pripremiti zemlje Zapadnog Balkana za ulazak u Europsku uniju. No, Vučić se osvrnuo i na svoje političke zablude iz mladosti te osudio “ekstremni nacionalizam”.

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll


U tekstu Vučić pledira za bližu ekonomsku suradnju država regije, naglašavajući da će to pripremiti zemlje Zapadnog Balkana za ulazak u Europsku uniju. No, Vučić se osvrnuo i na svoje političke zablude iz mladosti te osudio “ekstremni nacionalizam”.

 Budućnost Balkana danas izgleda mnogo svetlije nego što se moglo predvideti pre dve decenije - piše Vučić na početku svojeg komentara, te dodaje da su “Balkanski ratovi iza sebe ostavili 100 hiljada mrtvih, a milione oterali iz njihovih domova”. 

- Politički lideri sa suprotstavljenih strana nisu verovali jedni drugima niti su imali viziju za budućnost. Kao mladi čovek u to vreme nisam video što se može dobiti saradnjom nasuprot podelama. Sada znam da je moja zemlja platila visoku cenu za ekstremni nacionalizam - piše Vučić u nečemu što zvuči kao pokajanje, te ističe da se “zajedničkom voljom mogu nadići barijere” i da su se odnosi među zemljama regije “dramatično promenili u proteklih deset godina”.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

"Gorka neprijateljstva su nas uništila"

Vučić smatra da su lideri u regiji “odlučili da uče na starim greškama”, da su nadišli “gorka neprijateljstva koja su nas uništila”, te da sada zemlje Zapadnog Balkana ujedinjava želja da se priključe Europskoj uniji. Ističe da članstvo u EU-u “nije cilj samo po sebi”, te da je odgovornost regionalnih lidera “stvoriti uslove koji će našim zemljama doneti rast i prosperitet”, a smatra da se to može naročito postići slobodnom trgovinom. Predsednik Srbije zagovara da se na Zapadnom Balkanu stvori “zajedničko tržište”, koje bi - smatra Vučić - udvostručilo strane investicije. 

- Ekonomska integracija će slomiti regionalne granice koje nas dele od zajedničkog napretka, te će učiniti državne granice manje značajnim - piše Vučić te podseća da je “Zapadni Balkan osetio iz prve ruke destruktivne efekte nacionalizma”.

Smatra da će veća ekonomska povezanost približiti kulture i “učiniti celu regiju stabilnijom”, ali i zaustaviti iseljavanje.

Stoga pledira da se ide dalje od CEFTA-e i stvori zona slobodne trgovine na Zapadnom Balkanu. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (18)

Loading
Goran

13.02.2018 10:43

Suština priče je "šta je bilo bilo je,moramo dalje ali ne možemo ako se stalno osvrćemo na greške iz prošlosti".

Dragoslav

13.02.2018 10:44

Za zapadni Balkan je važno da se uspostavi carinska unija.

Milena

13.02.2018 10:46

Mi ne cuvamo sinove da im se zivoti seju po bajnim poljima zato sto drzavama vladaju nacionalisti, mi cuvamo sinove da nam krase pismenoscu I snagom zemlju Srbiju

Janko

13.02.2018 10:52

Borili smo se za ono sto smo mislili da je ispravno, ipak, moramo se menjati vremenom. Ono sto je nekad bilo, vise nije. Danas smo mnogo drugaciji i uspesniji kao zemlja, zahvaljujuci Vama.