(FOTO) ANU BRNABIĆ U BUDIMPEŠTI DOČEKALI KAO KRALJICU!

Autor: Tanjug

Vesti

09.02.2018

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, četvrta po redu, počela je danas u Budimpešti, a na dnevnom redu su započeti projekti, regionalna saradnja i unapređenje sveukupnih bilateralnh odnosa Beograda i Budimpešte.

RepublikaFoto: Tanjug/Vlada Republike Srbije
Svečani doček za srpsku premijerku

Sednica je počela oko 11.30 sati.

Prethodno je mađarski premijer Viktor Orban svečano dočekao srpsku koleginicu Anu Brnabić, koja predvodi delegaciju Vlade Srbije.

Nakon sednice biće potpisano deset sporazuma o saradnji, i to, kako je rekla premijerka Brnabić, devet međudržavnih sporazuma i jedan u privatnom sektoru, koji se, prema njenim rečima, odnosi na formiranje zajedničke kompanije mađarske i srpske privatne firme za proizvodnju i preradu malina u Arilju.

RepublikaFoto: Tanjug/Vlada Republike Srbije

Predsednici dve vlade, Viktor Orban i Ana Brnabić, obratiće se medijima posle potpisivanja sporazuma.

Kasnije u toku dana, Brnabić će se sastati i sa predsednikom Mađarske Janošom Aderom, a zatim će se obratitu učesnicima Privrednog foruma Mađarska - Srbija.

RepublikaFoto: Tanjug/Vlada Republike Srbije
Viktor Orban i Ana Brnabić

Zajedničko zasedanje dve vlade u Budimpešti ovoga puta je u novom političkom kontekstu jer dolazi tri dana nakon sto je u Strazburu predstavljena Strategija Evropske unije o proširenju na zemlje Zapadnog Balkana.

Inače, mađarski premijer Viktor Orban je u nedavnom razgovoru u Budimpešti sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara u Srbiji, Ištvanom Pastorom, potvrdio posvećenost njegove vlade proširenju EU na Zapadni Balkan rekavši da je to i prvorazredni interes vojvođanskih Mađara.

RepublikaFoto: Tanjug/Vlada Republike Srbije

Ovaj format političke saradnje Srbije i Mađarske ustanovljen je u Beogradu u julu 2014, zatim je Budimpešta bila domaćin 2015. da bi treći susret bio organizovan u novembru 2016. godine u Nišu.

RepublikaFoto: Tanjug/Vlada Republike Srbije

Takav oblik saradnje Srbija i Mađarska praktikuju najčešće u odnosu na sličnu praksu u okruženju, a jedino Nemačka i Francuska dva puta godišnje, u proleće i jesen, organizuju zajedničke sednice svojih vlada radi sklađivanja međudržavnih interesa.

RepublikaFoto: Tanjug/Vlada Republike Srbije

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (45)

Loading
StefanBrate99

09.02.2018 11:54

Ana to svakako zasluzuje!

StefanBrate99

09.02.2018 11:55

Dokaz koliko je Srbija postovana u svetu! Bravo za Anu!

Rea

09.02.2018 11:57

Svaka cast!

StefanBrate99

09.02.2018 11:58

Uspeh za Anu Brnabić! Uspeh za Srbiju!