DAČIĆ: Zar mi treba da se izvinjavamo što je NDH poklala naš narod? Nikada!

Autor: Tanjug

Vesti

03.02.2018

15:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa Hrvatskom želimo da razvijamo najbolje moguće odnose, ali ne po cenu da im oprostimo i zaboravimo genocid koji je počinjen tokom Nezavisne države Hrvatske (NDH), poručio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ivica Dačić

Dačić je ponovio da bi Hrvatska trebalo među prvima da se pokloni žrtvama genocida u Jasenovcu, umesto što traži izvinjenje i šalje protestne note.

- Treba da im se izvinjavao što je NDH poklala naš narod? - zapitao je Dačić, govoreći o nedavno održanoj izložbi "Jasenovac-pravo na nezaborav" u sedištu UN u Njujorku, nakon čega je Srbiji upućena protestna nota.

Istakao je da su koncentracioni logori u NDH bili jedini u tom sistem kojim nisu rukovodili nacisti već hrvatske ustaše.

- Nisu ubijali ljude u gasnim komorama nego lično, takmičeći se ko će više da zakolje Srba, Jevreja i Roma, ubijajući pred očima roditelja njihovu decu, otkidajući im glave i drugo. Na izložbi u UN je mogao da se vidi i specijalni nož koji je izmišljen da bi se klali Srbi, koji se zvao Srbosjek - naveo je Dačić.

Dačić je rekao da i danas u Nemačkoj postoji firma koja je izrađivala taj nož.

- I danas posle svega, umesto da Hrvatska ćuti i da se pokloni žrtvama genocida, oni šalju protestne note, treba da im se izvinjavamo što su poklali naš narod. To se nikada neće desiti - rekao je Dačić.

On je istakao da ovo nije mržnja prema hrvatskom narodu, već protiv zločina i zločinaca i onihi koji ih opravadavaju i rehabilituju. Prema njegovim rečima, Hrvatska sama treba da razmisli da li se distancira od NDH ili ne, i to nema veze sa Srbijom, koja se ne meša u unutrašnje stvari te zemlje.

- Mi ne želimo da podgrevamo sukobe - naveo je Dačić, ali kaže da nećemo ćutati kada su u pitanju laži, niti se može dozvoliti vređanje naših žrtava.

Dačić je istakao i da Srbija ne želi da razvija bilo kakve nesuglasice u našem regionu, ali i da ne može da aplaudira zbog toga što danas u Hrvatskoj od 580.000 Srba koliko ih je živelo 1991. ostalo svega 180.000 Srba, i da to ne znači da smo nacionalisti ili šovinisti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Baki

03.02.2018 15:14

Ipak je, ruku na srce, Dačin kompletniji politilar, diplomata od Vučića.