PUPOVAC O POSETI VUČIĆA ZAGREBU: Od simboličkih gestova važnije konkretne mere

Autor: Tanjug

Vesti

01.02.2018

22:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) i zastupnik u Saboru Milorad Pupovac ocenio je da je važno da se tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj dogovore protokoli o dobroj komunikaciji i o rešavanju otvorenih pitanja, dok su simbolični gestovi poput izvinjenja, kako kaže, manje važni.

RepublikaFoto: Tanjug
Milorad Pupovac

Pupovac je istakao da je simboličnih gestova bilo i do sada, ali smatra da oni sami po sebi neće biti dovoljni ako se ne počne baviti onim što generiše nepoverenje između dve zemlje.

- Izvinjenja sama po sebi, bez konkretnih radnji koje će se odnositi na suđenja za ratne zločine, na nestale, na izbeglice, na manjine, na dogovor oko granice, dogovor oko sukcesije - bilo bi ponavljanje priče nakon koje bi se sutra stvari već mogle pokvariti - rekao je Pupovac, prenosi Hina.

Na pitanje novinara u Hrvatskom saboru da li Vučić tokom posete Hrvatskoj treba da se izvini za svoj govor iz 1995. kada je došao u Glinu, Pupovac je kazao da su važnije praktične mere u rešavanju otvorenih pitanja od simboličnih gestova.

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević izjavio je ranije danas nakon sednice vlade da je predsednik Srbije Aleksandar Vučic dobrodošao u Hrvatsku, ali i da prvo očekuje da se, kako je rekao, izvini "zbog velikosrpske agresije" na tu zemlju, prenela je Hrvatska radio televizija.

Pupovac kao najvažnije smatra da je poseta Vučića pripremljena i da su dogovoreni svi relevantni sastanci te da su i predsednica Hrvatske, premijer Andre Plenković i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uključeni u program posete. 


To je garancija da poseta i razgovori mogu imati onu težinu koje bi teško mogli imati ako u to ne bi bili uključeni premijer Plenković i predsednik Sabora Jandroković.

- Bila bi velika šteta i međudržavna i međunarodna ukoliko bi se na bilo koji način propustila prilika da se razgovara o sređivanju hrvatsko-srpskih odnosa, od bilo kojeg od aktera, bilo sa srpske ili hrvatske strane - rekao je Pupovac, prenosi Hina.

Ako se radi o akterima s hrvatske strane, dodao je, bez obzira na različite poglede i tajming, ključna stvar je da dođe do razgovora i usaglašavnja oko pretpostavki za dobru komunikaciju te zaustavljanja porasta animoziteta i konflitnih poruka koje produbljuju neprijateljstvo i šire nepoverenje. "Onaj koji bi hteo izbeći tu vrstu komunikacije, sam bi bio odgovoran za nastavak tako nečega", poručio je Pupovac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (32)

Loading
Koturaljka

02.02.2018 08:05

Vuciceva poseta Hrvatskoj bice teska i puna izazova.

Koturaljka

02.02.2018 08:06

Ostalo je puno neresenih pitanja izmedju Srbije i Hrvatske. Vucic ce probati da ih resi. Verujem da ce uspeti.

Koturaljka

02.02.2018 08:06

Ne dele svi misljenje da Vucic treba otici u posetu Hrvatskoj. Moje misljenje je da treba.

Koturaljka

02.02.2018 08:07

A posle poziva Hrvatskoj mnogi su tamo mislili da Vucic nema hrabrosti da je prihvati. Kako su se samo prevarili. Vucic ide tamo gde je Srpski narod.