OSNOVCI U NOVOM SADU POD LUPOM: Roditeljima na raspolaganju testovi za otkrivanje narkotika!

Autor:

Vesti

01.02.2018

11:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji srednjoškolaca i učenika sedmog i osmog razreda u Novom Sadu moći će da testiraju svoju decu na drogu.

RepublikaFoto: Tanjug
Testovi za otkrivanje narkotika kod učenika uskoro opcija za roditelje

U novosadske škole juče je isporučeno 20.000 testova na narkotike i oni će u sklopu projekta koje sprovodi gradsko Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u školama biti podeljeni roditeljima učenika.

- Testiranje, koje će se raditi isključivo dobrovoljno, odnosno po želji roditelja, obavljaće se u kućnim uslovima i nijedan roditelj nije u obavezi da o ishodu i rezultatu obavesti školu - kažu iz Koordinacionog tela.

Ukoliko test kod dece bude pozitivan na drogu i roditelj želi da takve rezultate dostavi školi, psihološko-pedagoška služba će u saradnji sa nadležnim organima dalje delovati kako bi se takvim učenicima pomoglo.

- Drago mi je da ova ideja potekla od samih roditelja i da je grad prepoznao značaj preventivnog delovanja, koji je i najefikasniji u suzbijanju narkomanije među mladima Novog Sada. U isto vreme sam ponosan što je Novi Sad prvi počeo da primenjuje ovaj način borbe protiv jednog od najvećih izazova u našem društvu. Očekujem da ćemo na ovaj način mnoge mlade odvratiti od ideje da uopšte probaju narkotike i na taj način sačuvati njihovo zdravlje i živote - izjavio je član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić, koji je i predsednik Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama.

RepublikaFoto: Tanjug
Đaci pred drugačijim testom, koriste li učenici narkotike ili ne

Testira se uzorak urina

Testiranje na upotrebu širokog spektra psihoaktivnih supstanci podrazumeva pregled uzorka urina, a roditelji mogu, ali i ne moraju da iskoriste mogućnost da testiraju svoje dete. Grad je za ovu namenu utrošio 10 miliona dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading