RAMA OPET UJEDA: Srbija da prizna Kosovo, pa ćemo zajedno u EU

Autor: b92.net

Vesti

24.01.2018

20:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanski premijer Edi Rama rekao je u Davosu da se nada da bi, iako je Srbija ispred Albanije u procesu pristupanja EU, dve zemlje mogle u Uniju ući zajedno.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Provokator: Edi Rama

On je rekao da bi to moglo da se desi "pod pretpostavkom da Srbija prizna Kosovo".

- To je proces zasnovan na učinku. Srbija je u prednosti jer već pregovara a mi se nadamo da ćemo početi pregovore ove godine. Ali to je zdrava konkurencija i mi bismo voleli da brže napredujemo i, zašto da ne, u budućnosti budemo u istom položaju i da uđemo u EU zajedno, pod pretpostavkom da Srbija prizna Kosovo - rekao je Rama novinarima na Svetskom ekonomskom forumu. 

Rama je priznao da je pogrešio kada je prognozirao da će Hilari Klinton biti predsednica SAD, ali da SAD ostaje važan partner Albaniji. 

- Želim da čujem govor predsednika (SAD Donalda Trampa) i nadam se da će SAD, kao i Evropa, ostati važan strateški saveznik Albanije. Važno je da SAD nastave da igraju stratešku ulogu u regionu - izjavio je Rama. 

Albanski premijer je naveo da Specijalni sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova nije u opasnosti. 

- Mislim da je to proces koji je nepovratan, iako je važno biti otvorenog uma za najbolje rešenje. Ideja suda nije u opasnosti. Postoji debata o poboljšanju i to je dobra debata - ocenio je Rama. 

Prema njegovim rečima, Evropa nije "u najboljem stanju", ali ga govor nemačke kancelarke Angele Merkel ohrabruje. 

- Ona uvek ohrabruje. Ona je održala Evropu i evropske vrednosti i principe i snove živim u vreme kada se Nemačka suočila s izbegličkom krizom. Nije se igrala politike - rekao je albanski premijer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (82)

Loading
bane

24.01.2018 20:39

Možeš samo da sanjaš.

dule

24.01.2018 20:42

Sa vama sigurno nećemo.

Pedja

25.01.2018 04:23

@dule - Nece Albanija nikad biti clanica EU

Anja

24.01.2018 20:44

E ovaj Rama, ne da se u sve mesa no jos i preti! Cccccc...