Vučićeva poseta donela smirenje na KiM

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

21.01.2018

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na Kosovu i Metohiji se već oseća jedna vrsta "relaksacije" posle velikog uznemirenja koje je nastalo zbog ubistva Olivera Ivanovića, izjavila je danas direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

RepublikaFoto: youtube.com/Dobro jutro - Sarapa i Dea
Aleksandra Joksimović

Prema njenim rečima, čini se da će period koji sledi doneti nastavak pregovaračkog procesa i pokušaja da se odnosi između Beograda i Prištine urede na način koji bi omogućio "normalno funkcionisanje Srba na Kosovu".

Gostujući na RTS-u, ona kaže da je predsednik Aleksandar Vučić u subotu uputio poruke različitim akterim, a pre svega Srbima na Kosmetu kojima je poručeno da je Srbija uz njih, spremna da pomogne njihov opstanak, ali i njihovu bezbenost.

Govoreći o Oliveru Ivanoviću, Joksimovićeva kaže da je reč o jednom odmerenom i umerenom političaru, čija je uloga na Kosovu bila značajna, jer je otišao veliki borac za mir, pravdu i pomirenje između Srba i Albanaca.

Upitana od koga zavisi da li će situacija na KiM krenuti ka smirivanju ili ka destabilizaciji, Joksimovićeva odgovara da pitanje stabilizacije zavisi od svih faktora, kako od Beograda, tako i od Prištine, ali i međunarodne zajednice.


Ona je dodala da su pored poruka upućenih Srbima, izuzetno važne i one koje su bile upućene Albancima - poruke mira i želja Srbije da razgovara o normalizaciji odnosa.

- Srbija čini dalje korake da se ovo teško pitanje u regionu razreši na najbolji mogući načini koje je u interesu svih aktera, a pre svega u interesu Srba i njihove bezbednosti na Kosovu - smatra direktorka Centra.

Govoreći o Oliveru Ivanoviću, Joksimović kaže da je reč o jednom odmerenom i umerenom političaru, čija je uloga na Kosovu bila značajna, jer je otišao veliki borac za mir, pravdu i pomirenje između Srba i Albanaca.

Prema njenim rečima, ni region nije bez izazova. Najveći je, čini se, pronalaž rešenja za naziv Makedonije.

- Makedonija je prošla kroz ozbiljnu političku krizu prošle godine koja je rezrešena formiranjem vlade. Problemi koji su pred njom nisu zanemarljivi, tu pre svega vidim pitanje imena, a to je problem koji je na stolu vec 25 godina, a koji blokira Makedoniju u evropskim i evroatlantskim inegracijama. Odredene institucije u Grčkoj se javljaju i negoduju ali očekujem da će međunarodna zajednica izvršiti pritisak na sve aktere da se do rešenja dode - rekla je Joksimovićeva.

Istovremeno, Stejt department je objavio upozorenje na moguće terorističke napade u Bosni i Hercegovini.

- Moramo imati u vidu da statistika kaže da je po glavi stanovnika iz BiH i Kosova otišo najveći broj ljudi da se pridruži Islamskoj državi i da će se oni u nekom trenutku vraćati. Ali smatram da je ovo ipak region koji je manje ugrožen od drugih evropskiuh centara - zaključila je predsednica Centra za spoljnu politku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (49)

Loading
daca

21.01.2018 10:25

Hvala Vuicuc za lepe reci podrske

GajbexG

21.01.2018 10:25

Narodu na Kosovu i Metohiji mnogo znaci sto je Vucic bio sa njima.A njemu svaka cast, sest sati je proveo u razgovoru sa ljudima i slusao njihove realne zivotne probleme.Nesto se ne secam da je neko nesto slicno ovome uradio...

samanta r

21.01.2018 10:33

Sinoc sam bila jako ponosna sto imamo takvog predsednika , koji je pre svega dobar covek i patriota.

Nino

21.01.2018 10:38

Nakon razgovora sa Vucicem vec se oseca jedna vrsta relaksacije posle velikog uznemirenja koje je nastalo zbog ubistva Ivanovica