KOLUMNE RADOVANA KARADŽIĆA (6. DEO): SRBI, ODMAH SE UJEDINITE

Autor:

Vesti

20.01.2018

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odmah, ako bi oko toga bilo konsenzusa, ali bez ikakvih nasilnih ili jednostranih poteza, prva je rečenica kojom Radovan Karadžić u kolumnama napisanim za Srpski telegraf odgovara na pitanje kada će se Srbija i Republika Srpska ujediniti.

Radovan Karadžić - 6. deo serijala

Šta su preduslovi za ostvarenje ovog cilja i šta savetuje Srbima da čine na tom putu, Karadžić je naveo u poslednjem tekstu serijala, koji kao i sve prethodne prenosimo u celosti.

PREDVIĐANJE

Predviđam da će se to jednom desiti. Pojaviće se u muslimanskom vođstvu ličnost koja će u razdvajanju videti koristi i za njih, kao što je g. Izetbegović to video kad nam je 16. septembra predložio i potpisao deklaraciju o pravu RS na odvajanje, nakon što njihova Bosna dobije 33% teritorije. Nema ničeg prirodnijeg od ujedinjenja Srba u zemlji u kojoj su već ostvarili to državno jedinstvo 1918. i obnovili 1945. godine. Oni su, dakle, živeli svi u jednoj državi, koja je bila i za sve Hrvate i Muslimane i Slovence i druge. Zašto je propalo to srpsko državno ujedinjenje - drugo je pitanje, ali ono je postojalo skoro ceo prošli vek i opet će biti. Ali, nipošto ne treba nikoga siliti da živi u toj državi protivno svojoj volji i bez dobrih i zdravih motiva. Svi balkanski narodi treba da zauvek zaborave sve nerealne zahteve za nečim na šta nemaju pravo, a to je lako utvrditi.

Sve se može lako sem tri stvari: teško je biti Srbin, biti pošten i ne piti rakije

SRPSKA ČITANKA

Srbija i Republika Srpska trebalo bi da obezbede najbolje okolnosti da narod može da razvija i ostvaruje svoje potencijale i svoje prirodne težnje. Bez ikakvih prepreka, jednostavno - sloboda i odgovornost. Narodu ne treba nuditi ni nametati neke ideološke modele jer narod zna šta će mu biti dobro. Ali ga treba obrazovati pre svega da razume sebe, a potom i tehnološke i naučne novosti i mogućnosti.

Obrazovan i obavešten narod će sam osetiti u kom pravcu da ide, kao što voda uvek nađe put. Zato su obrazovanje, opšte i kulturno, a naročito iz nacionalne kulture od najvećeg značaja. Novi trendovi u obrazovanju teže ka istiskivanju kulturnih elemenata i pretvaranju narod u bezlične mase potrošača. Ako i mora tako, svaka zemlja i svaka porodica treba da neguje nacionalnu kulturu i umetnost. To je nas Srbe očuvalo tokom tolikih vekova: vera i Crkva, bake i njihove priče i gusle i srpske pesme. Nijedna kuća ne bi trebalo da bude bez gusala i "Pjesmarice". Nekad je postojao i "Večiti kalendar" kao neka vrsta opšte srpske čitanke.

Ne treba da žurimo da učestvujemo u bilo kom nasilju protiv bilo koga

USLOV OPSTANKA

Upoznavanje sebe kao kulture i kao naroda je uslov opstanka. Ali to ne sme da ide uz "nesojluke" i ačenja, niti se sme precenjivati naš značaj u svetu. Mi smo mali ali dragoceni. Ni najplemenitije i najlekovitije travke nisu najjače i najbrojnije, ali su potrebne. Ne treba da žurimo da učestvujemo u bilo kom nasilju protiv bilo koga ili u bilo kom nasilnom istorijskom događaju.

RepublikaFoto: youtube.com/ 13fico89

Nek to ubuduće prolazi bez nas, osim ako nas neko ugrozi. Knjaz Miloš je molio Srbe da ne žure u novi ustanak, da bar jedan dim prođe kroz naše dimnjake. Što manje intervencija u prirodne težnje naroda, to bolje, a unapređenje materijalnog i kulturnog života naroda nije moguće bez mira. A neutralnost je ne samo naša sudbina nego je najbolja za nas i za naše prijatelje. I Zapad i Istok će uvek više trebati tako neutralne Srbe.

Srbe su tokom vekova očuvale vera, Crkva, bake i njihove priče i gusle

I na kraju, da i sebi i drugim ovakvim "propovednicima" kažem šta je imao običaj da kaže jedan prigradski srpski mudrijaš iz Sarajeva: "Sve se može lako, sem tri stvari: teško je biti Srbin, biti pošten i ne piti rakije".

LIČNA KARTA, Radovan Karadžić
rođen 19. 6. 1945. Petnjica blizu Šavnika, Crna Gora
vođa bosanskih Srba za vreme rata 1992-1995.
posle zločina u Srebrenici 1995. Haški sud podiže optužnicu protiv Karadžića za ratne zločine
do 1997. bio je na Palama, ali se povukao iz političkog života
tokom 1998. i 1999. misteriozno nestaje
uhapšen u Beogradu 21. jula 2008, gde se skrivao od 1998. pod pseudonimom Dragan David Dabić

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading