MEHANIZAM SLUČAJ RADETE I JOJIĆA USTUPA SRBIJI?

Autor: Tanjug

Vesti

18.01.2018

18:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slučaj protiv dvoje srpskih radikala Vjerice Radete i Petra Jojića, optuženih za zastrašivanje svedoka u postupku koji je vođen protiv lidera SRS Vojislava Šešelja mogao bi da iz Mehanizma u Hagu bude prebačen u Srbiju, proizilazi iz današnje odluke sudije Mehanizma Aminate Lois Runeni N'gum.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Nekad na meti Haga, sad na meti Mehanizama: Vjerica Radeta

Sudija je uputila predsedniku Mehanizma ovaj predmet kako bi imenovao sudiju koji će se baviti upućivanjem slučaja protiv Jojića i Radete "državi u skladu sa članom 6 Statuta Mehanizma", ali nije precizirala kojoj državi.

Ona je dodala da bi to bilo u interesu pravde i ekspeditivnosti.

Član 6 Statuta kaže da Mehanizam može da nakon potvrđivanja optužnice slučaj prebaci državi - na čijoj je teritoriji izvršeno krivično delo ili državi u kojoj su uhapšeni ili pak "državi koja je voljna spremna da prihvati takav slučaj, a njeni organi da odmah upute slučaj odgovarajućem sudu".

Član 6 Statuta predviđa i da Mehanizam sprovodi monitoring nad procesomn koji se vodi pred nacionalnim pravosuðem, a ima mogućnost i da u slučaju nepoštovanja uslova za upućivanje slućaja, svoju odluku povuèe i sluèaj preuzme nazad.

Mehanizam ovlašćen da vodi i okonča slučajeve u kojima je podignuta optužnica pred Haškim tribinalom, koji je 30. novembra okončao svoj rad.

Radeta i Jojić optuženi su za krivično delo nepoštovanja suda, odnosno, jer su navodno zastrašivali svedoke u slučaju protiv predsednika SRS Vojislava Šešelja, koji je pred Tribunalom prvostepeno osloboðen.

Pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Saveta bezbenosti Ujedinjenih nacija o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviðaju to krivično delo, Srbija nije postupila po nalozima Tribunala za njihovo hapšenje i izručenje koji su izdati u januaru 2015. godine.

Za Jojićem i Radetom, po naredbi Trinunala, raspisane su crvene Interpolove poternice sa nalogom za hapšenje.

Treći optuženi u ovom sluèaju Jovo Ostojić je preminuo, pa je protiv njega postupak obustavljen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading