Abe danas u Beogradu: DRAGO MI JE ŠTO JE PRVA POSETA REGIONU, POSETA SRBIJI

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

15.01.2018

07:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japanski premijer Šinzo Abe stiže danas u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, zajedno sa delegacijom japanskih privrednika, a domaćin će mu biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug
Prema programu posete, kasnije posle podne predviđen je sastanak delegacija sa privrednicima dveju zemalja, na kojem će se učesnicima obratiti Vučić, Abe i Brnabićeva

To je prva poseta jednog japanskog zvaničnika Beogradu na tako visokom nivou u poslednje tri decenije, pa je dolazak Abea unapred dobio epitet "istorijski". 

Ceremonija svečanog dočeka biće priređena popodne ispred Palate Srbija, a posle toga uslediće plenarni sastanak delegacija Srbije i Japana.

Svečanom dočeku ispred Palate Srbija prisustvovaće i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja će učestovati i na plenarnom sastanku delegacija Srbije i Japana.

Prema programu posete, kasnije posle podne predviđen je sastanak delegacija sa privrednicima dveju zemalja, na kojem će se učesnicima obratiti Vučić, Abe i Brnabićeva. 


Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović i ambasador Japana u Srbiji Ðunići Marujama potpisaće Notu o volonterskom programu japanske prekomorske saradnje.

U 17.45 časova predivđene su izjave za medije predsednika Vučića i premijera Abea.

Abe će Srbiju posetiti u okviru svoje evropske turneje kao jedinu zemlju koja nije članica EU Srbija i Japan ove godine obeležavaju 136 godina od uspostavljanja odnosa I, premda u poslednje tri decenije nije bilo bilateralnih poseta na nivou šefova država ili vlada, ti odnosi su tradicionalno dobri I prijateljski, a Japan je i među najvećim donatorima našoj zemlji, u ukupnoj vrednosti od oko 500 miliona evra. 

Japan je članica G7, treća svetska ekonomska sila, i u međunarodnim odnosima ima veliki uticaj. Takođe je tehnološki razvijena zemlja, a mnoge kompanije, uključujući Panasonik, već posluju u Srbiji. 

Srbija je veoma zainteresovana za japanske investicije u oblasti automobilske, hemijske, farmaceutske i IT industrije, kao i ulaganja u oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine i turizma. 

Ukupna robna razmena u 2016. iznosila je 153 miliona evra, a 2015. je bila 137 miliona evra. 

Drago mi je što je prva poseta regionu poseta Srbiji

Srbija drži "ključ stabilnosti" u regionu Zapadnog Balkana, istakao je japanski premijer Šinzo Abe, uoči današnje zvanične posete Srbiji, naglašavajući važnost srpsko-japanskih veza sa stanovišta jedinstva Evrope, s kojom Japan deli iste vrednosti. 


- Veoma se radujem svojoj prvoj poseti Srbiji", rekao je Abe u intervjuu za beogradsku "Politiku" i izrazio očekivanje da će s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, za koga kaže da je veliki poznavalac Japana, razgovarati o budućnosti naših zemalja i da će unaprediti prijateljske odnose.

- Zadovoljstvo mi je što ću, kao prvu zemlju u regionu Zapadnog Balkana, posetiti Srbiju - istakao je Abe.

Kako je naveo, odnos između Japana i Srbije se neprestano razvija u širokom spektru oblasti, a potencijal za značajan napredak, kaže, posebno postoji u sferi ekonomije.

- Činjenica da će mi se u ovoj poseti pridružiti čelnici kompanija kojima se Japan ponosi, govori o pojačanom interesovanju japanskih firmi za Srbiju - ukazao je japanski premijer, najavivši intenziviranje saradnje u narednom periodu.

Upitan kako Tokio vidi trenutni spoljnopolitički kurs Beograda, Abe kaže da Japan pozdravlja kontinuirani napredak Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i da će pružiti snažnu podršku naporima naše zemlje u primeni reformi potrebnih za članstvo u EU.

Premijer Japana se osvrnuo i na jedno od potencijalno najvećih svetskih žarišta - Severnu Koreju, a koje se nalazi u neposrednom japanskom susedstvu. 

U tom kontekstu, rekao je da je bezbednosno okruženje u kojem se Japan trenutno nalazi "najkritičnije još od Drugog svetskog rata, posebno kada Severna Koreja razvija nuklearne i balističke rakete, gazeći međunarodna pravila".

Severna Koreja ima rakete koje sežu do Srbije

- Domet ovih balističkih raketa je takav da bi one mogle da dosegnu i do Srbije i predstavljaju ozbiljnu i neposrednu pretnju s kakvom se nismo do sada susretali - upozorio je Abe.

Kao korake za rešenje ovog problema, on predlaže da se Severna Koreja "na nepovratan i dokaziv način" obaveže na povlačenje konkretnih poteza u napuštanju nuklearnog i raketnog programa.

- Kako bismo naterali Severnu Koreju da promeni politiku, međunarodna zajednica mora biti ujedinjena da maksimalno poveća pritisak da se stvore takvi uslovi da Severna Koreja traži dijalog - objasnio je on.

Tokio se neće obazirati na pretnje, kaže japanski premijer i ističe da je potrebno povlačiti poteze "hladne glave, uz podrobnu analizu situacije".

- Želimo da, sarađujući blisko kako sa EU, tako i sa Srbijom, pojačamo pritisak na Severnu Koreju, kao međunarodna zajednica u celini - naglašava premijer Japana, izražavajući nadu da će Srbija, kao članica UN, biti nepokolebljiva u sprovođenju rezolucija Saveta bezbednosti svetske organizacije.

Na pitanje kako vidi današnju ulogu Japana u međunarodnim odonosima, Abe kaže da diplomatiju ne posmatra sa stanovišta dve tačke bilateralnih odnosa, već uzima u obzir odnose više zemalja u okviru regiona.

- Nastaviću saradnju sa zemljama s kojima delimo univerzalne vrednosti kao što su sloboda, demokratija, poštovanje ljudskih pava i vladavina prava - poručio je japanski premijer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Nina

15.01.2018 09:41

Do Japana se culo za uspon Srbije

Sanja

15.01.2018 09:44

Da smo precizni kao oni bili bi medju najrazvijenijim zemljama.

Nikolica91

15.01.2018 10:26

Dobri odnosi i jos bolja saradnja!

Draganab

15.01.2018 10:53

Srbija je najznacajnija zemlja u regionu, zato je i prva koju Abe posecuje