Amerika nespremna za susret sa Haradinajem!

Autor: Tanjug

Vesti

08.01.2018

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razlog zbog kojeg kosovski premijer Ramuš Haradinaj ni nakon dve nedelje od podnošenja zahteva nije dobio vizu SAD je to što američki Stejt department nije spreman za susret sa njim, javila je KTV, prenosi prištinska Koha.

RepublikaFoto: facebook.com/RamushHaradinajOfficial
Haradinaj: procedura za vizu je u toku

Odbijanje američkih zvaničnika da se sastanu sa Haradinajem je, kako se navodi, posledica njegovog odbijanja da parlament ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i inicijativa za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK.

Odluku o formiranju Specijalnog suda doneo je kosovski parlament krajem 2015. godine, kada je Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova bila u opoziciji i koja je bila izričito protiv donošenja takve odluke.

Ambasador SAD: Takav stav može da šteti Kosovu

Kosovski mediji smatraju da je pitanje odlaska Haradinaja, Hašima Tačija i Kadri Veseljija u SAD na Molitveni doručak zapravo pravi test za trojicu političkih lidera s obzirom na to da podržavaju inicijativu za opoziv odluke o formiranju Specijalog suda.

Njegov politički savetnik Avni Afiri je za KTV rekao da kabinet još nije dobio odgovor na zahtev Haradinaja da mu se odobri viza za put u SAD, gde bi, kako su ranije javili kosovski mediji, trebalo da prisustvuje Molitvenom doručku početkom februara.

- Vlada Kosova ne zna da li je viza premijeru Ramušu Haradinaju odbijena, to je u proceduri i još nismo dobili odgovor. Nijednom državnom zvaničniku nije odbijena američka viza, a još manje premijer - rekao je Arifi.

KTV je uputila pitanje Ambasadi SAD da li je viza za Haradinaja odbijena ili ne, ali, kako se navodi, nije dobila nikakav odgovor.

Tvrdi se istovremeno da je procedura u Ambasadi SAD u Prištini takva da, ako se zahtev kvalifikuje kao traženje diplomatske vize, ona se dobija u roku od jednog dana.

Haradinaj potvrdio da je podneo zahtev za vizu

Inače, Haradinaj ne veruje da će njegov zahtev za vizu SAD biti odbijen.

- 24. marta 1998. godine imali smo trenutke života ili smrti, to se nastavilo do 24. marta 1999. godine, kada su nam Amerika i NATO pritekli u pomoć, i nikada to neću zaboaviti. Čekam na moju vizu... Verujem u Kosovo! Verujem u Ameriku! Postupak za izdavanje vize je u toku - napisao je Haradinaj na svom Fejsbuk profilu.

Potpredsednika opozicionog pokreta Samoopredeljenje Donika Kadaj-Bujupi izjavila je ranije da, ako se ispostavi da je tačno da je zahtev Haradinaja za dobijanje vize SAD odbije, to dovoljan razlog da premijer podnese ostavku.

Oglasio se tim povodom i zamenik Alternative, Ilir Deda, poručivši da je "odbijanje viza samo jedan korak ka izolaciji kosovskih lidera".

Nepoznanica je i da li će predsednik Hašim Tači putovati na Molitveni doručak u Vašington, a za sada jedini koji vizu ima je Kadri Veselji, rečeno je prištinskim medijima u njegovom kabinetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading