Rusi će naše rudnike podići na noge

Vesti

12.12.2017

21:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da RTB Bor ima veliki potencijal, pokazuje i to da su ponude za ovaj rudnik dale i velike kineske i kanadske kompanije. Ipak, jedan od najvećih ruskih proizvođača bakra - "Rašn koper kompani", trenutno je najzainteresovaniji da postane većinski vlasnik ovog basena i da u njega uloži 560 miliona evra. To za Srpski telegraf potvrđuje Blagoje Spaskovski, direktor Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Blagoje Spaskovski, direktor RTB Bor

OTVARANJE NOVIH RUDNIKA

Kako Spaskovski ističe, novi većinski vlasnik imaće rok od tri godine da otvori nove rudnike, proširi postojeće i poboljša proizvodnju rude tako da se učešće RTB Bor u bruto društvenom proizvodu države poveća 2,3 puta.

"Rašn koper kompani" i dalje je najbliži da postane većinski vlasnik RTB Bor, poveća proizvodnju rude i otvori još od 300 do 500 novih radnih mest

 

- Ulaskom novog partnera moraće da se uloži u razvoj rudnika Cerovo, da se proširi rudnik Jama i stabilizuje Majdanpek. Proširivanjem proizvodnje i uvođenjem nove mehanizacije otvorilo bi se između 300 i 500 novih radnih mesta. Ruska kompanija za sada pokazuje najveće interesovanje. Postupak privatizacije biće krajnje transparentan i prihvatićemo, naravno, najozbiljnijeg ponuđača. Država će imati jedan deo vlasništva i kontrolni paket - priča Spaskovski.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

PUN POGODAK

Ruska kompanija za Srbiju bi bila pun pogodak imajući u vidu da poseduje dve topionice bakra u kojima se godišnje proizvede oko 200.000 tona ove rude. Pored pet postojećih, ova kompanija gradi i jedan od najvećih rudnika bakra u Evropi u koji je uloženo 1,3 milijarde dolara. Potencijali RTB Bor takođe su veliki, naročito sada kada je cena bakra skočila i omogućila rudniku da se povrati posle krize.

SPASKOVSKI: Da smo nastavili kako je DS hteo, rudnik bi bio zatvoren jer su tražili da ostavimo neisplativo rudarstvo i da sadimo kikiriki

- Danas posedujemo milijardu i 345 miliona tona rude. Prevedeno na realnost, pod zemljom je isto onoliko bakarne rude i bakra, koliko je za ovih 115 godina eksploatisano. Dakle, imamo rude za narednih 100 godina. A da smo nastavili kako je DS svojevremeno hteo, rudnik bi bio zatvoren jer su tada propovedali da ostavimo rudarstvo, koje je navodno neisplativo, i da se bavimo sadnjom kikirikija. Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić omogućili su otpisom 90 odsto dugova i uvažavanjem trenutnih teškoća da RTB Bor opstane i krene ka boljoj budućnosti - poručuje Spaskovski.

5 hiljada radnika zaposleno u RTB Bor

65 hiljada dinara prosečna neto plata

39 hiljada porodica živi od rada u rudniku

113 godina postoji rudnik

73 miliona dolara očekuje se da bude realna dobit na kraju ove godine

Dobar program za radnike pred penzijom

Nakon privatizacije RTB Bor, plan je da se socijalni program ponudi onim radnicima koji su ispunili jedan od uslova za penziju i koji bi želeli otpremninu.

- Broj radnika mora biti optimalan, što znači da postojeći treba smanjiti za oko 800 radnika. Cilj je da oni odu zadovoljni, sa dobrim socijalnim programom. To su ljudi koji su ovde radili od 35 do 40 godina i na čije će mesto doći nove mlade kolege - kaže Spaskovski.

Bor diše čistim plućima

Koncentracija štetnog sumpor-dioksida u Boru je sada 11 puta manja nego u evropskim gradovima koji imaju topionicu, kaže direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

- Godišnje koncentracije sumpor-dioksida ne samo da ne prekoračuju dozvoljenu granicu nego su daleko ispod nje zahvaljujući novoj metalurškoj liniji prerade bakra. Zato je Evropska agencija za zaštitu životne sredine dodelila Boru ekološku zvezdu, i to za vazduh prve kategorije - ističe Spaskovski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
golman

13.12.2017 07:00

Sa Rusima u Evropu.