HAN U BRISELU: Evropska perspektiva Srbije čvrsta i realna

Autor: Tanjug

Vesti

11.12.2017

20:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komesar za proširenje EU Johanes Han pozdravio je u Briselu to što je Srbija otvorila nova dva poglavlja - 6 i 30 - u pregovorima sa EU i naglasio da pažnja Srbije i ubuduće mora da bude usredsređena pre svega na oblast vladavine zakona i na normalizaciju odnosa sa Kosovom.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Zadovoljan: Johanes Han

- Otvaranje ovh poglavlja pokazuje ozbiljan rad Srbije i da je evropska perspektiva čvrsta i realna - rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa estonskim ministrom Svenom Mikserom i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović posle Međuvladine konferencije.

Još izazova

Kako kaže, kada je reč o vladavini zakona i normalizaciji sa Kosovom ove godine je uočeno da se radilo na tome, ali da "izazova još ima".


- Srbija mora da ostvari napredak kada je reč o nezavisnosti sudstva, slobodi izražavanja, medijima, pravima nacionalnih manjina, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i pranje novca - poručio je Han.

Proces pristupanja i otvaranja poglavlja ne može se postići bez suštinskog opipljivog fokusiranja na vladavinu zakona i dijalog sa Prištinom, istakao je komesar za proširenje EU.

On je rekao da, iako se Srbija pripremila za otvaranje pet poglavlja a večeras otvorila dva, nije nezadovoljan zbog toga.


Prema njegovim rečima, u pripremi je otvaranje i drugih poglavlja, a do tada posebno se treba usredsrediti na vladavinu zakona.

Na pitanje novinara da li će pre otvaranja novih poglavlja ponovo biti vršena procena napretka u toj sferi i da li se može očekivati da se poglavlja otvore tek za šest meseci, Han odgovara da će uslediti tradicionalan pa potom i godišnji izveštaj u aprilu sledeće godine, ali da ne može da isključi mogućnost da otvaranje poglavlja bude i pre tih šest meseci.

Brzina ali...

Smatra da treba biti ambiciozan i "gurati stvari napred".

- Brzina je važna, ali je kvalitet je važniji. To je ono što se računa - kaže evropski komesara i dodaje da su poglavlja 6 i 30 otvorena na osnovu konsenzusa svih.

Han je podsetio da je do sada, od 35, otvoreno 12 poglavlja, a privremeno zatvorena dva.

Čestitao je Srbiji i srpskom pregovaračkom timu na uspehu.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
CobanicaMileva

11.12.2017 23:44

Srbija je ovo zasluzila svojim trudom, radom i zalaganjem.

CobanicaMileva

11.12.2017 23:45

Zahvaljujuci Vucicu, Srbija je stekla veliko postovanje u svetu.

CobanicaMileva

11.12.2017 23:52

Mnogo je rada i truda ulozeno da se Srbija digne na noge i da cvrstim koracima krene napred. To je za svako postovanje.

cvrsto

25.06.2018 19:09

Bitno je da Han kaze da je perspektiva cvrsta. Znaci mocice izdrzati jos 20 g.