PREMIJERKA: Srbija želi da da doprinos EU

Autor: Tanjug

Vesti

10.12.2017

22:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Veoma sam ponosna na to što Srbija spada u kandidate koji imaju najveće izglede da uđu u EU", izjavila je premijerka Ana Brnabić, ali i navela da je više interesuju naše reforme.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Ana Brnabić

- Njih ne sprovodimo za EU. Ako ih ne sprovodimo pre pristupanja, EU nam više neće nuditi mnogo prednosti. Mnogi kvalifikovani stučnjaci napustili bi zemlju i obrnuto: EU više neće hvaliti Srbiju kao investiciono tržište. Želimo da postanemo članica koja može da doprinese - rekla je Brnabić.

Reforme

Ona je u intervjuu švajcarskom listu Blik, kako prenosi sutrašnji Blic, navela da je Srbija morala da uradi drastične reforme, jer smo bili pred bankrotstvom.


- Svetska banka je tražila od nas da nešto preduzmemo. Iznenađujuće je što je Vlada posle toga ponovo izabrana. Narod je shvatio da su reforme bile neophodne. A mi smo, zauzvrat, obezbedili više radnih mesta u privatnom sektoru - kazala je premijerka.

Dobro sarađujemo, oboje smo radoholiočari. Srbija nema vremena za gubljenje

Ana Brnabić o odnosima sa predsednikom Srbije

Brnabićeva je navela da su neka državna preduzeća privatizovana, a zahvaljujući reformama prvi put posle 12 godina imamo budžetski suficit.


- Smanjili smo državne dugove, nezaposlenost je prepolovljena i iznosi oko 12 odsto. To je i dalje mnogo, ali mnogo manje nego ranije - rekla ja ona.

Predsednica valde je navela da su krajem 2014. smanjeni javni izdaci, u međuvremenu imamo oko 40.000 činovnika manje, morali smo da smanjimo plate i penzije, a te reforme su skoro završene.
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

O Kosovu

Kada je reč o Kosovu, istakla je ona, naša vlada je donela nekoliko hrabrih, ali nepopularnih političkih odluka.

- Potpisali smo i gotovo potpuno primenili Briselski sporazum s Kosovom. Nasupror tome, Priština još nije ni počela sa tim. Na tome sada insistiramno. Želimo da i Priština poštuje sporazum - rekla je premijerka.

Na podsećanje da je za predsednicu vlade predložio današnji predsednik Aleksandar Vučić, Brnabićeva kaže da joj je kao tehnokrati iz privatnog sektora potrebna većina u parlamenu, a ima je predsednik Vučić sa svojom partijom.


- Mogu da radim ono što je, prema mom mišljenju, najbolje. Istovremeno sam na istoj liniji sa predsednikom. U suprotnom ne bih ušla u Vladu - kazala je ona.

Dobra saradnja sa Vučićem

Na konstataciju da je, s obzirom na svoju biografiju, idealan politički predstavnik Srbije kao zemlje koja želi u EU i pitanje da li je to bila Vučićeva namera, Brnabićeva misli da je reč o srećnom sticaju okolnosti.

- Dobro sarađujemo, oboje smo radoholiočari. Srbija nema vremena za gubljenje - zaključila je predsednica vlade.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (20)

Loading
Arditi

11.12.2017 08:28

Dobar kompas koji vodi ka boljem sutra, po ekonomskom pitanju i stavu prema nasoj juznoj pokrajini.

Mia

11.12.2017 09:16

Srbija je na pravom putu da postane clanica EU, a sve zahvaljujuci ovoj vladi i predsedniku Vucicu.

Petar986

11.12.2017 09:53

I Srbija je ponosna na Anu Brnabić. Oprvdala je poverenje koje joj je ukazao Aleksandar Vucic, kao predsednica vlade. Srbija je na odlicnom putu da postane clanica EU.

Kokoska

11.12.2017 11:36

Vlada Sabine odlicno radi svoj posao i ovima tempos sigurno u lazio u Europe pre 2025.