Goati: Janković bi mogao u zatvor!

Autor:

Vesti

28.11.2017

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saša Janković bi mogao da završi u zatvoru ukoliko se dokažu Radulovićeve optužbe o špijunaži, tvrdi profesor Vladimir Goati iz Transparentnosti Srbija.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Reč je o ozbiljnom krivičnom delu, smatra profesor FPN koji poziva tužilaštvo da istraži ceo slučaj

- Reč je o ozbiljnom krivičnom delu, a ako su optužbe Radulovića istinite, one vode Jankovića pravo u zatvor. Tužilaštvo treba da istraži slučaj, a ako ima dokumentaciju koja potvrđuje ono što je izneo u javnost, Radulović je dužan da je priloži - kaže Goati, koji je bio profesor na Fakultetu za političke nauke.

POSAO ZA SUD

Lider DJB, naime, u otvorenom pismu do detalja je opisao kako mu je Janković 2014. godine rekao da Demokratska stranka ima obaveštajnu službu jaču od državne bezbednosti. Goati u izjavi za Srpski telegraf ne isključuje mogućnost da se radi i o političkoj podmetačini, ali je čvrstog mišljenja da konačni sud treba da daju istražni organi.

Špijunaža je veliki greh, to se naprosto ne sme raditi i spada pod krivično delo

RepublikaFoto: Tanjug/N. Jovanović
Vladimir Goati

- Radulović i Janković računaju na isto biračko telo, a u tom slučaju političari umeju da preteruju. Moguće je da su Radulovićeve optužbe preterane, ali čak i u tom slučaju istina mora da se dokaže na sudu - zaključuje Goati.

Da postoji velika verovatnoća da Janković krivično odgovara ukoliko se optužbe dokažu, mišljenja je i njegov dojučerašnji saborac bivši sudija Ustavnog suda Zoran Ivošević.

- Špijunaža je veliki greh, to se naprosto ne sme raditi i spada pod krivično delo. Samo BIA i policija uz prethodno odobrenje Vrhovnog kasacionog suda mogu pratiti i prisluškivati ljude. U odbranu Jakovića može da ide to što on kaže da je kao zaštitnik građana govorio o obaveštajnim službama ne samo DS već i drugih stranaka i da je o tome obavestio Skupštinu 2005. ili 2006. godine - navodi Ivošević za Srpski telegraf.

Dragan Maršićanin, DSS

Mi smo još 2011. upozoravali na ovakve mahinacije DS, a kao glavni organizator spominjao se Vladimir Beba Popović. Ako se dokaže da je neko u tome učestvovao, morao bi da bude izložen krivičnom progonu

Moj stav, Novica Tončev, SPS

Tužilaštvo bi u ovom slučaju trebalo da radi svoj posao i da utvrdi šta je tu istina. Tužilac treba da proveri i da li Radulović laže, ali i da pozovu Jankovića na saslušanje da podeli sa njima svoje informacije

META DRŽAVNI VRH

Govoreći o ozbiljnosti ovih optužbi, Mario Spasić iz Saveta za monitoring kaže da nema sumnje da je na meti obaveštajaca bio državni vrh.

- Dobro je što je Radulović otkrio sve ovo da država može da nađe i pohapsi sve aktere jer ovo je jedna vrsta veleizdaje. Govorimo o jednoj paradržavnoj organizaciji, sa paraagentima koji rade uporedo sa BIA, ta služba ima onda i svoju infrastrukturu. Pod hitno to treba raskrinkati, a na tužilaštvu je prvi korak - apeluje Spasić.

SNS: Država dužna da istraži

Potpredsednik SNS Milenko Jovanov kaže da je Radulović u javnost izneo vrlo ozbiljne optužbe i da ne bi smelo da se dogodi da država ne reaguje.

- Sve mora da se ispita, nepostupanje državnih organa ne bi smelo da se dogodi, pogotovu što niko Radulovićeve tvrdnje nije demantovao, ni DS ni Janković - kaže Jovanov.

Sa njim se slaže i stranački kolega Miloš Vučević:

- Tužilaštvo mora da proveri navode Radulovića oko postojanja paralelnih bezbednosnih struktura koje su organizovale demokrate. Takođe, mora da se utvrdi istina oko povezanosti Jankovića s njima.

RepublikaFoto: Tanjug/D. Kujundžić

ŠTA JE REKAO RADULOVIĆ

- Janković mu na sastanku u januaru 2014. godine otkrio da postoji paralelna služba

- otkrio mu da je DS 2004. godine krenula u izgradnju paralelne službe bezbednosti

- lider PSG otkrio da služba DS ima aparate za praćenje i prisluškivanje

- istakao je da je ta služba jača, modernija i bolje opremljena od državne

- Janković mu savetovao: "Mi mislimo da ne bi trebalo da podnosiš ostavku na mesto ministra privrede, već da sačekaš"

- govorio je da treba da se steknu bezbednosni i drugi uslovi i da je do tada bolje da ostane unutra

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (90)

Loading
aleksa_30

28.11.2017 07:49

ova opozicija zaista radi protiv interesa gradjana srbije

Ivana

28.11.2017 07:53

Janković je odavno trebao da bude u zatvoru.

moca

28.11.2017 08:22

@Ivana - Biće i to doćiće i taj dan i odovaraće za sve što je uradio .

Milka

28.11.2017 07:53

Da se ispita i da se pozatvaraju! I ovi sto spijuniraju i ovi sto to godinama kriju! Uspeli su da izvuku najgore jedni iz drugih. Ali bar su se odali