BRAĆO, DRŽITE SE: NIKADA NEĆEMO PRIZNATI KOSOVO

Autor:

Vesti

21.11.2017

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmoćnija žena Rusije Valentina Matvijenko donela je juče u Beograd novu ohrabrujuću poruku Vladimira Putina: "Rusija nikada neće priznati nezavisnost Kosova."

RepublikaFoto: twitter.com/PutinBLOG
Vladimir Putin i Valentina Matvijenko

Podrška ruskog predsednika našoj zemlji dolazi u vreme sve agresivnijih pritisaka Zapada. Moskovska čelična dama, koju mnogi nazivaju Putinovom naslednicom, treća je u nizu njegovih najbližih saradnika koji upozoravaju na to da će pritisci biti sve žešći. Prvo upozorenje preneo je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na vojnoj paradi 20. oktobra u Beogradu, zatim je samo desetak dana kasnije to učinio ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je upozorio da nam se sprema krvavi Majdan kao u Ukrajini.

Ovog puta, kako ocenjuju sagovornici Srpskog telegrafa, Matvijenkova je poslata da prenese ohrabrujuću poruku - da je Moskva spremna da bezrezervno stane iza Srbije.

- Rusija nije i neće priznati nezavisnost Kosova. Naše dve zemlje su u prošlosti svaki put podržavale i pružale ruku jedna drugoj i tako će biti uvek. Mi smo zahvalni Srbiji, srpskom rukovodstvu i srpskom narodu na tome što nisu priznali nezakonito proglašene sankcije protiv Rusije. Taj vaš stav je iskreno prijateljstvo. Nisu baš sve države pronašle takvu hrabrost, a vi jeste - rekla je Matvijenkova juče u srpskom parlamentu.

Putinova bliska saradnica, govoreći o pritiscima Zapada, pokazala je i zašto nosi epitet čelične dame.

- Nedopustivo je da vas danas ponovo stave pred veštački izbor ili Zapad ili Rusija. Naši odnosi su primer istinitog prijateljstva i bratstva zasnovanog na istorijskoj bliskosti, kao i uzajamnog poštovanja, poverenja i saradnje, koji su tokom vekova potvrđeni. Zato možemo da kažemo da u svetu nema snage koja je u stanju da sruši naše prijateljstvo, bratstvo i saradnju bez obzira na to koliko neko napora u to ulagao.

SPREMNI ZA ODBRANU

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Rusijom Milovan Drecun kaže da su ovo jake reči jedne politički izuzetno snažne osobe.

- Matvijenkova je bez sumnje vrlo uticajna osoba u Rusiji i bliska Putinova saradnica. Ovo je nastavak jednog niza u kojem u Beograd dolaze najbliži Putinovi ljudi i svakako je znak velike podrške Srbiji da odoli pritiscima - kaže Drecun.

Anđelković: Moskva pokazuje da je maksimalno spremna da stane iza Srbije

U to je uveren i politički analitičar Dragomir Anđelković:

- Jasno je da se u meri u kojoj pritisak Zapada na Srbiju raste intenzivira i ruska podrška. Moskva pokazuje da je maksimalno spremna da stane iza Srbije, a dobro je znati da ako bi Zapad krenuo na nas, imamo iza sebe Rusiju.

Moj stav:

Borko Stefanović, Levica Srbije

To je svakako dobra stvar za Srbiju. Odnosi sa ruskom Dumom su oduvek dobri i mislim da je dobro da se razmenjuju informacije na najvišem nivou, ali i da se ruski predstavnici upoznaju sa radom opozicije u Srbiji

Stefan Stamenkovski, Zavetnici

Poseta gospođe Matvijenko je još jedna potvrda da Rusija u Srbiju šalje svoje najviše zvaničnike za razliku od SAD, koje na sve načine pokušavaju da ponizi Beograd preko šestorazrednih činovnika. U svetlu velikih pritisaka važno je da Srbija pokaže da ima podršku Moskve

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Valentina Matvijenko

KO JE VALENTINA MATVIJENKO

- Treća ličnost u Rusiji po važnosti funkcije, ispred nje su samo Putin i Medvedev

- Najglasniji ruski govornik protiv sankcija Zapada

- Zahvaljujući bliskim vezama sa Putinom, izabrana za gubernatora u Sankt Peterburgu, Putinovom rodnom gradu

- Upravo Putin ju je 2011. postavio na čelo Gornjeg doma parlamenta i tako napravio najmoćnijom ženom u zemlji

- Obama joj nametnuo sankcije posle pripajanja Krima Rusiji

- Izbegla atentat koji su spremali islamisti 2007. godine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading