LICEMERNE LAŽOVČINE! PODNELI ZAHTEV DA KUPE LIST DANAS! POTVRDA NOVE AKVIZICIJE ŠOLAKA I ĐILASA

Autor:

Vesti

20.11.2020

21:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uzalud su se trudili da demantuju, istina je na kraju izašla na videlo. Informacija koju je još krajem maja objavio Srpski telegraf da "Junajted grupa", iza koje stoji Dragan Šolak, kupuje dnevne novine Danas potvrđena je i zvanično. Podsetimo, tada su se svi akteri pravili naivni i demantovali naša saznanja, optužujući Srpski telegraf da je plasirao navodno lažnu vest.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ/pixabay/N1/printskrin
Đilas i Šolak

Pet i po meseci kasnije, međutim, iz Komisije za zaštitu konkurencije potvrđeno je Udruženju novinara Srbije (UNS) da je "Junajted grupa", u okviru koje posluje televizija N1, podnela prijavu za utvrđivanje koncentracije na tržištu da bi joj se odobrila kupovina privrednog društva "Dan graf", izdavača lista Danas.

- "Junajted grupa" podnela je prijavu 21. septembra i postupak je u toku - saopštili su iz komisije.

NI TRUNKA SUMNJE

Kao što su tada iz okruženja Dragana Šolaka i iz lista Danas tvrdili da nema ni govora o kupovini, odnosno da je (citiramo) "netačno sve što ste nas pitali", tako se iz istih krugova podjednako neuverljivo demantuju poslovne veze Šolaka i Dragana Đilasa. Kako su nam sagovornici rekli i pre pet meseci i sada, ne treba imati ni trunku sumnje da su dvojica Dragana i te kako povezani.

Podsetimo još jednom, Srpski telegraf je 26. maja objavio da Šolak i Đilas nameravaju da kupe Danas (zajedno s prostorijama u Ulici Alekse Nenadovića) i da su za to spremni da iskeširaju i do dva miliona evra.

- Šolak i Đilas su vlasnicima Danasa već poslali pismo o namerama za kupovinu tog dnevnog lista i nepokretnosti. Vlasnici Danasa su ranije tražili dva miliona evra, a pregovori su sada uveliko u toku, pa će se uskoro videti ishod - ispričao je naš dobro upućeni izvor, čija su se saznanja obistinila.

Dragan Šolak

- vlasnik poslovne imperije vredne više od milijardu dolara

- osnivač kompanije "Serbia broadbands" ili SBB

- predsedava kompanijom "Junajted grupa", u okviru koje posluje TV N1

- Kragujevčanin, ima i slovenačko državljanstvo, ima privatni avion falkon

- pasionirani golfer

Dragan Đilas

- "medijsku" karijeru počinje devedesetih godina u Češkoj, gde trguje pravima na emitovanje TV programa

- isto nastavio u Srbiji, gde se 2004. aktivno uključuje u politiku, a preko firme "Dajrekt medija"

- Savet za borbu protiv korupcije upozoravao na njegov uticaj. U izveštaju iz 2011. konstatovano da je zbog dominantne pozicije na tržištu oglašivača mogao da utiče na uređivačku politiku medija u zemlji

- priznao je da je finansijski pomogao u osnivanju mnogih medija, pa i dnevnog lista Pres, ali negirao da je bio suvlasnik sa Miroslavom Miškovićem

Đilas je prethodno pokrenuo portal Direktno iako se u APR ne vodi kao vlasnik. Gotovo istovremeno pokrenut je i portal Nova S, koji je deo imperije Dragana Šolaka, osnivača SBB i jednog od čelnika "Junajted grupe", u okviru koje posluju i televizija N1, "Grand"... Nedavno, kupljeno je i nekoliko radio-stanica.

- Kupovina Danasa samo je nastavak širenja njihove medijske imperije. Od Danasa planiraju da naprave opozicioni tabloid, koji će im biti batina za napade na vlast - objasnio je naš sagovornik.

SVE JE JASNO

Marko Matić, izvršni direktor Centra za odgovorne medije, koji nam je bio sagovornik i u majskom tekstu, poručuje da je, nakon potvrde da list Danas dobija novog vlasnika, postalo jasno da je u toku tajna operacija preuzmanja medija u Srbiji od Dragana Šolaka. Sada je postalo očigledno i licemerje vlasnika "Junajted grupe" i njegovih medija koji su pre nekoliko meseci demantovali informaciju o kupovini lista Danas, da bi danas glasno ćutali o tome. Najdalje u svemu otišao je list Danas, koji se podsmevao predsedniku Srbije kada je javno izneo saznanja o prodaji tog lista - navodi Matić.

Vučić: Čist tajkunski medij

O preuzimanju lista Danas pre mesec dana je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Sad vidim da su postali čist tajkunski medij. Da su im tajkuni i zvanično postali vlasnici. Ja im čestitam na tome. Kada sam govorio, govorili su mi da pričam neistine, a sada vidite da sam bio u pravu za sve što sam govorio - rekao je šef države.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading