(VIDEO) Vučić se obratio liderima sveta u SB UN: SRBIJA ŽELI MIR I POŠTOVANJE REZOLUCIJE 1244!

Autor:

Vesti

23.09.2020

20:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ujedinjene nacije moraju biti prilagođene novonastalim okolnostima i spremne za zajednički odgovor na izazove savremenog doba, koji ne poznaju granice država, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini UN

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug
Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić je, obraćajući se na Generalnoj debati u okviru 75. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, poručio da Srbija snažno podržava multilateralizam i principe sadržane u Povelji UN.

- Krupne promene na međunarodnom planu koje je doneo 21. vek, samo jačaju potrebu za striktnim poštovanjem Povelje Ujedinjenih nacija i njenih svima poznatih osnovnih principa - ocenio je predsednik.

Naglasio je, kao predstavnik države i naroda koji je podneo ogromna stradanja i žrtve u borbi protiv nacizma i fašizma, značaj obeležavanja 75. godišnjice završetka Drugog svetskog rata.

Vučić smatra da pandemija kovida 19 snažno potvrđuje potrebu i nužnost postojanja i jačanja uloge Ujedinjenih nacija, čije specijalizovane agencije i organizacije poput SZO imaju nezamenjivu ulogu.

- Ujedinjene nacije kakve su nam potrebne, kako danas, tako i u budućnosti, moraju biti prilagođene novonastalim okolnostima i spremne za zajednički odgovor na izazove savremenog doba. Novonastala realnost u svetu predstavlja još jedan dokaz da savremeni izazovi ne poznaju granice država - rekao je Vučić.

Zahvalnost za pomoć Srbiji u borbi protiv virusa

Predsednik je naveo da se i Srbija suočava sa problemima u borbi protiv kovida 19, i da je primila pomoć prijateljskih država kada joj je to bilo najpotrebnije, na čemu im još jednom zahvaljuje.

- Želim da se zahvalim našim evropskim partnerima, našim kineskim prijateljima, kao i našim ruskim prijateljima - rekao je Vučić, koji je na pomoći zahvalio i Ujedinjenim nacijama i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Istakao je da je i Srbija pokazala solidarnost i pružila pomoć drugim državama, kao i da će nastaviti da pruža podršku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, kao i Savezu za inovativne spremnosti za epidemiju (CEPI) kao vodećem akteru na polju vakcinacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
BozaB

23.09.2020 21:19

Posto Srbija postuje sve medjunarodne sporazume i akte trazimo da isto to rade i druge drzave.

Branko

23.09.2020 21:23

Srbija je odavno spremna za kompromis ali kompromis ne može biti da Albanci dobiju sve.

Jelena_g

23.09.2020 21:30

Ceo svet vidi i zna da se Srbija zalaze za mir i ekonomski prosperitet celog naseg regiona.

Dejo

23.09.2020 21:33

Mir i stabilnost su ključni faktor za rešavanje svakog problema.