HOJT JI GUSLA PO STAROM: Srbi da znaju koliko dajemo mi, a koliko Rusi

Autor: B92.net

Vesti

25.10.2017

15:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U intervjuu Fonetu američki zvaničnik Brajan Hojt Ji izjavio da bi javnost trebalo da zna koliko je novca uložila u Srbiju Rusija, a koliko su uložile SAD i EU.

RepublikaFoto: Tanjug/B. GRDANOSKI
Nastavlja sa ucenama: Brajan Hojt Ji

Hojt Ji je ukazao da je to "delom krivica diplomata, čija je odgovornost da objasni javnosti u Srbiji šta radi i zašto radi".

Kako je rekao, "Legitimno je i pitanje da li mediji u Srbiji izveštavaju o tome šta govorimo, šta saopštavaju naše ambasade, predstavnici u Briselu i Vašingtonu".

On je naglasio da su mediji, koji su istinski nezavisni i profesionalni, zainteresovani da činjenice i ono što se zaista događa u Srbiji učine javnim.

Rusija efikasnija

- Možda su drugi efikasniji u slanju poruka, na primer Rusija. Pomoć i investicije iz Rusije su u Srbiji beznačajne u poređenju sa pomoći i investicijama evropskih i američkih partnera - kazao je američki diplomata. 

Navodeći da su prošle godine investicije iz Rusije iznosile oko 80 miliona dolara, a iz Evropske unije 1,5 milijardi, Hojt Ji je rekao da tu nema poređenja, ali da mnogi Srbi imaju utisak da Rusija omogućava najviše investicija i pomoći, što nije tačno. 

- U interesu je javnosti, ali i medija, prikazivanje stanja na terenu - rekao je Hojt Ji i izrazio nadu da će Srbi saznati da su Amerika, EU i njene članice partneri koji pomažu Srbiji da ostvari ciljeve. 

On je među te ciljeve uvrstio poboljšanje životnog standarda i pridruživanje Evropi i ocenio da bi Srbi trebalo da upitaju šta Rusija radi da bi pomogla Srbiji da ih ostvari. 

- Ne protivimo se da Rusija održava odnose sa Srbijom, znamo da su ti odnosi uvek bili vrlo jaki. Ali, važno je da ljudi u ovoj zemlji shvate da je ruska vizija Srbije i Zapadnog Balkana vrlo različita od vizije koju Srbi imaju o svojoj zemlji i vizije partnera u Americi i Evropi o Srbiji i ostatku Zapadnog Balkana - izjavio je Hojt Ji. 

Dodao je da je Srbiji, koja je u tranziciji i pokušava da izgradi svoju ekonomiju, potrebno mnogo prijatelja, podrške i trgovinskih partnera sa različitih strana - iz Turske, Kine, Rusije, SAD. 

Prema njegovim rečima, ako se ta ekonomska saradnja sprovodi na osnovu transparentnosti i vladavine prava, zapadne firme će uvek biti uspešne, jer nisu zabrinute zbog konkurencije.

Srbiji mesto u EU

Važno je da Srbija nastavi put približavanja Evropi, da se integriše u evropske institucije, rekao je Hojt Ji i dodao da bi Srbija trebalo da se fokusira na način ispunjavanja ekonomskih, društvenih i političkih standarda i kriterijuma za priključenje EU. 

On je ponovio da to ne znači da Srbija ne može imati trgovinske i političke odnose sa drugim zemljama, ali bi trebalo da se fokusira na način približavanja Evropi i evropskim zemljama. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading