HAPSE MRKONJIĆA?

Autor: embargo.rs, Republika

Vesti

24.10.2017

07:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok se Mrkonjić sa svojom dragom Anom provodi po splavovima, estradnim rođendanima i Aninim hotelskim koncertima - nadležni državni organi mu pripremaju "drugu zabavu" na jednom drugom mestu zbog "nekih ranijih grehova"… Naravno, ako se dokaže da je građevinski lisac Milutin Mrkonjić zaista odgovoran…

RepublikaFoto: Tanjug
Milutin Mrkonjić

Naime, resorno ministarstvo je Tužilaštvu za organizovani kriminal podnelo krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra infrastrukture i saobraćaja Milutina Mrkonjića i sa njim povezanih nekoliko lica iz Preduzeća za puteve Beograd, „Puteva Užice" i beogradske firme "Planum", Instituta za puteve i JP "Koridori" zbog osnovane sumnje da su učinili (ne)namerne propuste u gradnji "čuvene" deonice auto-puta Ub-Lajkovac u dužini od 12,6 kilometara?! I na taj način načinili su štetu državi Srbiji, odnosno budžetu svih nas - u iznosu od oko 10 miliona evra!

Ovaj put u javnosti je postao poznat od pre dve godine po javnom prepucavanju bivšeg (Milutina Mrkonjića) i sadašnjeg ( Zorane Mihajlović) ministra saobraćaja i građevine i infrastrukture, pa je i nazvan "auto-put od njive do njive", dok je Mrkonjić odgovarao koleginici da "ona pojma nema o građevinarstvu, te da je on ipak stručan jer je dipl. građevinski inženjer…"!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zorana Mihajlović

Bilo kako bilo, ova deonica auto-puta do današnjeg dana nije puštena u rad, a na njemu su zvanično konstatovani ogromni propusti: put nije za upotrebu i pre zvanične upotrebe jer se na mnogim mestima prolomio, posebno ispred i iza nadvožnjaka zbog očigledno loše podloge, brojna su ulegnuća i pukotine… Planirana je kompletna sanacija dela puta u dužini od skoro 2.500 metara, ali tek sve anomalije će se otkriti kada bude zvanično pušten u saobraćaj i kada po njemu budu prolazili kamioni sa teretom i druga teretna vozila…

- Tokom gradnje činjeni su namerno ili slučajno, potpuno je svejedno, brojni propusti – tvrdi dobro obavešten izvor Embarga. - Ugrađivan je nekvalitetni materijal, nisu rađeni preko potrebni atesti materijala, nije bilo pravog nadzora, kontrola rada po projektu, a znamo da je ministar Mrkonjić građevinski inženjer i da je non-stop bio na terenu… Mrkonjić se hvalio na sva usta ovom gradnjom, a na kraju je očigledno "ispala interesna sprega" rukovodstva firmi koje su gradile, nadzornih organa i resornog ministra!

Priča o gradnji ovog dela auto-puta (Ub-Lajkovac) kroz Srbiju počela je 2010. godine, kada je u lajkovačkom selu Nepričava Mrkonjić pompezno najavio ove radove na Koridoru 11, na kojem je trebalo izgraditi i 12 mostova! Ondašnji ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić (sadašnji počasni predsednik SPS) ozvaničio je posao  sa podizvođačima, Preduzeće za puteve Beograd, "Putevima Užice", GP "Planum" iz Zemuna, dok su kao nadzorni organi određeni Institut za puteve Srbije i JP "Koridori". Tada je saopšteno i da je rok za završetak poslova 17 meseci!

Sve nepravilnosti ove neshvatljivo duge gradnje relativno male deonice  auto-puta Ub-Lajkovac uradio je CIP. Uz krivičnu prijavu tužilaštvu je dostavljen i njihov stručni nalaz:

- Neshvatljivo je da se nešto takvo desilo kad svi znamo da se radilo pod budnim okom ministra Mrkonjića! Obilazio ih je skoro danonoćno, bio u stalnom kontaktu sa nadzornim organima, u svemu je direktno učestvovao! – priča dobro obavešten izvor Embarga. – Njemu kao građevinskom inženjeru takve stvari nisu smele da promaknu, osim ako… Svi znamo koliko se hvalio, da je od "svog druga Slobe" dobio orden heroja za brzu i uspešnu obnovu zemlje porušene NATO bombama… Ali, ova deonica puta gradila se pune četiri godine. Samo 12 kilometara! Čudno, zar ne?

Pare za ovaj posao bile su obezbeđene iz budžeta Republike Srbije, odnosno naručilac i investitor je bila država Srbija i to ju je koštalo 80 miliona evra! Pare su obezbeđene iz Nacionalnog investicionog plana.

Naš sagovornik posebno ističe nekarakteristične puteve novca, odnosno način na koji su obavljanja plaćanja za ovaj, sada je očigledno, nekvalitetno urađen posao:

- Plaćalo se po građevinskim situacijama, pa je sve išlo preko ministra finansija Dinkića, ali su prvo računi stizali ministarstvu za infrastrukturu, pa su ih oni prosleđivali bankama, koje je pre toga odobravalo Ministarstvo finansija!? Zamršeno dozlaboga…

Država Srbija sada ima dvostruki problem. Prvo što je put neupotrebljiv za saobraćaj i popravka  će debelo koštati. I drugi problem je što garancija za radove ističe u januaru iduće godine… Nagomilani problemi. Delo heroja rada, kritičara svake vlasti, osim onih u kojima je on bio…

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
radenko

08.11.2017 19:36

posle će i tu prodje šleper